Gemeente Smallingerland


Geld voor skûtsje

Doel: De Jonge Trijntje terug in oorspronkelijke staat.

Het college is in principe bereid een bijdrage te geven van EUR 50.000 om het skûtsje "De Jonge Trijntje" in zijn oorspronkelijke staat te brengen. Dit skûtsje werd ruim 100 jaar geleden gebouwd op de nog steeds bestaande scheepswerf Van der Werf aan het Buitenstvallaat. Het is één van de eerste ijzeren skûtsjes die in Drachten werden gebouwd.

Er is inmiddels een stichting in oprichting die het schip op de huidige werf aan het Buitenstvallaat in oude luister wil herstellen. De bedoeling is om dat te gaan doen in de vorm van een leerwerk project in samenwerking met het beroepsonderwijs in Drachten. De initiatiefnemers zien het skûtsje in de eerste plaats als varend monument. Wanneer het schip klaar is wil men het vooral inzetten voor maatschappelijke en educatieve doeleinden. Het is niet de bedoeling om er wedstrijden mee te varen of om het commercieel te gaan exploiteren.

Voor de aankoop en restauratie van het schip is in totaal ongeveer EUR 250.000 nodig. De principe uitspraak van het college is van belang, omdat alleen zo ook andere subsidiegevers benaderd kunnen worden. Het college heeft daarom aangegeven dat definitieve besluiten over een bijdrage pas kunnen worden genomen aan de hand van een concreet projectplan met een uitgewerkte begroting.