Woonbond


04-05-2011 Comité Huurders Bedonnerd voert actie bij corporaties

Het Amsterdamse actiecomité `Huurders Bedonnerd' voert vandaag actie om zes Amsterdamse corporaties te bewegen samen met de huurders(organisaties) de krachten te bundelen tegen het kabinetsbeleid voor de huursector.

Ongeveer 25 actievoerders maken een bustour langs de corporaties en vragen de directeuren om hun handtekening te zetten onder een contract tussen huurders en verhuurders om samen op trekken tegen de invoering van de 25 extra woningwaarderingspunten (wws) voor alle huurwoningen (wat leidt tot een EUR 120 hogere maximale huur) en tegen de huurheffing voor verhuurders van 760 miljoen per jaar vanaf 2014.

Beeldmerk Huurders Bedonnerd De eerste drie corporaties die door de bus werden aangedaan (De Alliantie, Stadgenoot en De Key) lieten weten sympathiek tegenover de actie te staan, maar ze wilden geen handtekening zetten.

Reactie op steun voor kabinetsplan

Het actiecomité (bestaande uit de Huurdersvereniging Amsterdam, de Amsterdamse afdelingen van PvdA, GroenLinks en SP, Studentenbond SRVU en Dwars) voert deze actie naar aanleiding van de steun die de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) heeft betuigd voor het plan van minister Donner om alle woningen 25 extra wws-punten te geven.

Hogere maximumhuur leidt tot huurexplosie

De invoering van extra woningwaarderingspunten leidt in Amsterdam, met haar gigantische woningnood, waarschijnlijk tot een ware huurexplosie. Door de maximale huren met EUR 123 per maand te verhogen, kunnen naar verwachting 88.000 huurwoningen in Amsterdam na huurderswisseling geliberaliseerd worden. De schatting is dat de gemiddelde prijs van huurwoningen met 25 procent zal stijgen.

Huurwoningen geliberaliseerd

Berekeningen van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) laten zien dat appartementen van meer dan 60 m2 met 3 kamers (cv, dubbel glas en een klein balkonnetje) straks in de vrije sector verhuurd kunnen worden. De HA noemt de maatregel dan ook `een regelrechte ramp voor de Amsterdamse woningmarkt'.
Het actiecomité heeft een speciale website in het leven geroepen: www.huurdersbedonnerd.nl.