FNV Bondgenoten

Bondgenoten richt zich op inhoudelijke AOW- en pensioendiscussie


* 04-05-2011

Het Financieele dagblad opent vandaag met een artikel over verzet bij kaderleden van FNV Bondgenoten tegen FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Het is bekend bij FNV Bondgenoten dat dit leeft bij leden.

Een aantal kaderleden, waaronder Ruud de Kloe en Nico Betjes, ondertekenden een oproep met de titel: 'liever geen bestuur dan een slecht bestuur'. Volgens hen informeert Jongerius en haar bestuur met name de 1,4 miljoen FNV-leden onvoldoende over de onderhandelingen met het kabinet en de werkgevers over een nieuw pensioenstelsel. 'Er is ontzettend weinig en beroerde informatie en de FNV-leden worden er niet bij betrokken', zegt De Kloe.

Leden stemmen via referenda

Jongerius en haar bestuur laten weten het te betreuren dat de kaderleden ontevreden zijn. Zij zeggen juist vakbondsleden de laatste jaren via referenda steeds vaker nauw te betrekken bij grote vraagstukken zoals de pensioenen.

'Goed pensioenakkoord staat centraal'

Ook FNV Bondgenoten betreurt het dat de kaderleden de gesprekken met de voorzitter van de Vakcentrale als onbevredigend hebben ervaren. De discussie over het leiderschap is voor het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten niet aan de orde. "Op dit moment wordt er een stevig debat gevoerd over de uitwerking van het pensioenakkoord en staat het realiseren van een goed resultaat voor onze pensioenen centraal", zegt Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten.

Alternatief pensioenplan

De vakcentrale heeft begin april op verzoek van FNV Bondgenoten en AbvaKaboFNV het overleg over de pensioenen twee weken opgeschort. In de tussentijd is door FNV Bondgenoten gewerkt aan een alternatief plan voor de pensioenen.

Discussie leiderschap niet aan orde

Van der Kolk: "De Federatieraad van 18 april heeft daarop besloten, dat de onderhandelingen met de werkgevers en het kabinet weer doorgaan, maar dat er nog een paar weken binnen de FNV wordt gewerkt aan een plan, waar álle bonden zich in moeten kunnen vinden. Daarom staat voor ons de positie van Jongerius niet op het spel."