Rijksoverheid

Nederland steunt Amerikaans project in Kazachstan tegen nucleaire terreur

Nieuwsbericht | 04-05-2011

Nederland draagt 400.000 euro bij aan een programma van de Verenigde Staten ter bestrijding van nucleair terrorisme. De Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur, Gerard van der Wulp, tekende hierover vandaag in Washington een overeenkomst met de National Nuclear Security Administration. Dit bedrag gaat naar een project in Kazachstan.

De Amerikaanse organisatie werkt met andere landen aan het voorkomen van ongebreidelde verspreiding van nucleair en radiologisch materiaal dat door terroristen gebruikt kan worden tegen de internationale gemeenschap. Met de Nederlandse bijdrage traint zij in Kazachstan medewerkers van het Kazachstaanse ministerie voor Industrie en Nieuwe Technologie op het signaleren en veiligstellen van kwetsbare radiologische bronnen. De bijdrage en de training geven de overheid in Kazachstan de kennis en gereedschappen om verweesde radiologische bronnen te lokaliseren, veilig te stellen en op te ruimen.

De Nederlandse bijdrage wordt op deze manier effectief en efficiënt besteed, omdat de Verenigde Staten beschikken over veel ervaring en deskundigheid voor het uitvoeren van dit programma. In overleg met de Kazachstaanse autoriteiten hebben Nederland en de Verenigde Staten vastgesteld waar de prioriteiten liggen. In Kazachstan zijn op veel plekken resten te vinden van het nucleaire programma van de voormalige Sovjet-Unie.

De Amerikanen werken voor vergelijkbare projecten samen met Canada, Finland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk.