FNV Bondgenoten

Vleesverwerker Vion sluit twee vestigingen


* 04-05-2011

Een goed sociaal plan voor de werknemers die ontslag boven het hoofd hangt en een maximale reiskostenvergoeding voor de medewerkers die op een bedrijfslocatie elders in Nederland gaan werken; daarvoor maakt FNV Bondgenoten zich onder meer sterk bij Vion Food.

De vleesverwerker sluit in Nederland twee van zijn twaalf vestigingen. De multinational doekt de bedrijfslocatie in Doetinchem op en ook zeugenslachterij Ballering Export in Son gaat dicht.

Volgens Vion is een verdere concentratie van de productie noodzakelijk voor een goede concurrentiepositie in de vleesmarkt. In totaal verdwijnen 170 arbeidsplaatsen. Voor circa 55 medewerkers wordt ontslag aangevraagd.

Ledenraadpleging

Vakbondsbestuurder John Klijn: "Het is inderdaad waar dat het slecht gaat in de vleesverwerkende industrie, met name in het varkensvlees. Dat neemt niet weg dat het verschrikkelijk is voor de mensen bij Vion. Over twee weken zitten we voor het eerst om de tafel met de directie, maar we gaan natuurlijk eerst aan onze leden vragen wat ze belangrijk vinden."

Sociaal plan

FNV Bondgenoten probeert zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen en wil voor de medewerkers die toch moeten afvloeien, een goed sociaal plan afsluiten. Klijn: "Dat staat gelukkig niet ter discussie bij Vion. We hebben ook prima overleg met de ondernemingsraad, die bestaat trouwens voornamelijk uit kaderleden van FNV Bondgenoten."

Herplaatsing

Vion Groenlo gaat zich verder specialiseren in de slacht en verwerking van zeugenvlees en dit brengt met zich mee dat de activiteiten van Ballering Export in het Brabantse Son eindigen. De baconproductie wordt in het Gelderse Scherpenzeel geconcentreerd, waardoor de baconproductie van Vion Doetinchem ophoudt te bestaan.

Klijn: "Moet je je voorstellen dat je plotseling van Doetinchem naar Scherpenzeel moet. Of van Son naar Groenlo. Dan heb je het over flinke afstanden, hoor. Herplaatsing is in dat geval natuurlijk niet de oplossing. Maar ook als mensen uit Son op de locatie in Helmond of Boxtel terecht kunnen, moeten we hard trekken aan de reiskostenvergoeding. Die is bij Vion namelijk waardeloos. Zeker bij de huidige brandstofprijzen. Dan is 19 cent per kilometer, het fiscale maximum, eigenlijk nog te weinig."

Het eerste overleg tussen Vion en de vakbonden vindt plaats op woensdag 18 mei.