Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
09-02-2011

4 EN 5 MEI-LEZING 2011

SCHRIJVER W.J. OTTEN EN OUD-POLITICUS J. DE HOOP SCHEFFER SPREKEN OVER OORLOG EN VRIJHEID

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft auteur Willem Jan Otten en oud-politicus Jaap de Hoop Scheffer uitgenodigd voor de jaarlijkse 4 en 5 mei lezing. Otten houdt de 4 mei-lezing tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de Nationale Herdenking op de Dam. De Hoop Scheffer spreekt op 5 mei in de Sint Eusebius Kerk te Arnhem tijdens de Start van de Bevrijdingsdag. De toespraken zullen worden uitgegeven door het CPNB en zullen ook op televisie worden uitgezonden.

4 mei-lezing
In Nederland herdenken we nog altijd onder grote belangstelling de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers die om zijn gekomen na WO II , in oorlogssituaties of vredesoperaties. Hoe gaan we om met die herinnering en met het verlies? Willem Jan Otten is gevraagd om hier woorden aan te geven tijdens de 4 mei-lezing.

5 mei-lezing
Op 5 mei wordt de vraag gesteld wat leven in vrijheid betekent. Oud-politicus en tegenwoordig hoogleraar De Hoop Scheffer gaat in zijn toespraak in op deze vraag. Centraal staat het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: vrijheid wereldwijd. De 5 mei-lezing slaat een brug tussen het herdenken van 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei. De Hoop Scheffer heeft zich voor deze lezing onder meer laten inspireren door gesprekken met studenten uit de provincie Gelderland, waar de Start van de Viering van de Bevrijding plaatsvindt.

Ervaring en emotie
De 4 mei-lezing bestaat sinds 1992 en wordt altijd uitgesproken door bekende schrijvers. Auteurs hebben het vermogen om (de verwerking van) ervaringen en emoties onder woorden te brengen én een reflectie te geven in het licht van vandaag. Reden genoeg om Willem Jan Otten uit te nodigen wiens familie in een kamp in voormalig Nederlands-Indië heeft gezeten. Eerdere sprekers waren K. Schippers, Margo Minco, Harry Mullisch, Remco Campert en Geert Mak.

Vrijheid
De eerste 5 mei-lezing in 1995 werd door H.M. de koningin Beatrix gehouden. Deze lezing kan worden beschouwd als het startsein van de verjaardag van de vrijheid: Bevrijdingsdag. De vrijheid wordt gevierd. Hoe kostbaar de vrijheid kan zijn, kan oud secretaris van de NAVO De Hoop Scheffer als geen ander vertalen. Oud-premier Wim Kok, voormalig minister Jan Pronk en Frans Timmermans, vroeger staatssecretaris op buitenlandse zaken, gingen De Hoop Scheffer voor. Opinieblad Elsevier bekroonde Timmermans' lezing tot beste toespraak van 2009.

Wie is Willem Jan Otten?
Willem Jan Otten (1951) is schrijver van poëzie, essays, romans en toneel. In 2000 kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre, dat onder meer de romans Een man van horen zeggen (1984) en Ons mankeert niets (1994) alsmede de dichtbundel Eindaugustuswind (1999) betreft. In 2005 kreeg hij de Librisprijs voor de roman Specht en zoon. In zijn essayistiek legt hij zich steeds meer toe op de spanning tussen kunst en religie. In 1983 ging zijn toneelstuk Een sneeuw in première, waarin drie generaties van één familie worstelen met een (Indisch) oorlogsverleden. Willem Jan Otten is sinds 1978 getrouwd met schrijfster Vonne van der Meer en vader van twee zonen.

Jaap de Hoop Scheffer in 't kort
Jakob Gijsbert (Jaap) de Hoop Scheffer (1948) is sinds 1 oktober 2009 hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. Hij bekleedt de Pieter Kooijmans leerstoel voor Vrede, Veiligheid en Recht. Hij is vice-voorzitter van de Frans-Nederlandse Samenwerkingsraad en 'Board member' van de European Council on Foreign Relations. Samen met Javier Solana, voormalig Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, presideert hij de 'Security and Defense Agenda', een EU/NAVO gerichte denktank in Brussel. Voor zijn benoeming tot hoogleraar was De Hoop Scheffer Secretaris Generaal van de NAVO (januari 2004 tot 1 augustus 2009) en voorzitter van de Noord Atlantische Raad. Van 1986 tot 2002 was hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor het CDA. Van 1995 tot 1997 als vice-voorzitter en van 1997 tot 2001 als voorzitter van de CDA-fractie. Van 1976 tot 1986 was hij werkzaam in de Buitenlandse Dienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.



Ingezonden persbericht