Gemeente Tilburg

Persbericht
19 april 2011

Dodenherdenking woensdag 4 mei 2011

Programma van het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 Mei

Evenals voorgaande jaren heeft het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 Mei te Tilburg een programma opgesteld voor de traditionele herdenking op woensdag 4 mei aanstaande. Herdacht worden allen -zowel burgers als militairen- die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog wanneer of waar ook ter wereld door oorlogshandelingen, tijdens het verzet, in concentratiekampen, door terreur of om welke andere reden of door welke oorzaak ook, om het leven zijn gekomen.

Programma

19.00 uur
Herdenkingsbijeenkomst in de kerk van 't Heike.
* Spreker: mr. P.G.A Noordanus, burgemeester van Tilburg. De bijdrage van de burgemeester staat in het teken van het navolgende: "Begin 1941 hield de Amerikaanse president Roosevelt zijn beroemde "Four freedoms" speech. Hij ging daarbij uit van een breed vrijheidsbegrip. Naast vrijheid van meningsuiting èn godsdienstvijheid sprak hij van "freedom from want" en "freedom from fear". Geprobeerd zal worden dit brede vrijheidsbegrip te actualiseren naar vandaag. Durven wij op een zelfde moedige manier
- Roosevelt sprak een Congres toe dat zich niet opnieuw in een Europese oorlog wilde mengen - vrijheid als kernwaarde te benoemen? En zijn we moreel bereid vrijheid ook in de breedte de "four freedoms" op te vatten? En wat betekent dat voor onze persoonlijke stellingnames?

* Muzikale medewerking: het Tilburgs Koor Cantiqua o.l.v. dirigent Arjan van Baest en m.m.v. organist Mark van Nispen.
* Mevrouw Hatice Can-Engin, raadslid en vm. wethouder in Gilze-Rijen, spreekt een overweging uit.

* Leerlingen van de Musische Afdeling van het Koning Willem II College, Jan van der Plas (cello) en Vincent Klep (baritonsaxofoon) spelen een duet uit 'Drei Duos opus 17'(componist: Michel Joseph Gebauer).

Vanaf ± 19.55 uur
Samenkomst bij het Herdenkingsmonument van de Prinses Irene Brigade aan de Schouwburgring.

19.59 uur
Last Post door Francie Stabel.

20.00 uur
Twee minuten stilte.

20.02 uur

* Sueño de Kort en Samuel Croes, leerlingen van groep 8 van Basisschool De Stappen (adoptant van het herdenkingsmonument), lezen ieder een gedicht voor.

* Kransleggingen door het Gemeentebestuur en diverse instellingen / organisaties bij het stedelijk herdenkingsmonument aan de Schouwburgring.

Vanaf ± 20.15 uur
Op de beiaard van de Heikese kerk wordt daarna door stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven toepasselijke muziek gespeeld.

Vanaf ± 20.20 uur
Na afloop van de kranslegging is er gelegenheid om een kop koffie te drinken in de Burgerhal van het stadhuis (Stadskantoor 1). In de Burgerhal is een selectie te zien van de panelen, geschilderd door leerlingen van tien Tilburgse basisscholen. De panelen hebben de dodenherdenking als centraal thema. Het betreft onderwerpen als onderdrukking angst, hoop, oorlog, bevrijding, vrede etc.

N.B.

* Het uitsteken van de Nederlandse vlag op dinsdag 4 mei ter herdenking van de doden behoort halfstok te gebeuren van 18.00 uur tot zonsondergang (circa 21.10 uur).

* Aan de directies van de horecabedrijven is gevraagd op dinsdag 4 mei muziek en activiteiten te staken tussen 19.45 en 20.15 uur en ook bij de verdere invulling van de avondactiviteiten zoveel mogelijk rekening te houden met het bijzondere karakter van deze avond.

---