Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT ERLECOM

Op woensdag 4 mei a.s. zal een gedenkplaat worden onthuld die wordt bevestigd aan de woning van de familie van Thiel, Erlecomseweg 14 in Erlecom.

De huidige woning van de familie van Thiel werd in 1953 gebouwd op de plaats waar tijdens de oorlog een boerderij stond die gedurende de gevechten rond Erlecom in september 1943 zwaar werd beschadigd. In de kelder van deze beschadigde boerderij was de commandopost gevestigd van E-Company, 504 Parachute Infantry Regiment van de 82e Airborne Divisie. Op 3 october 1943 werd deze commandopost getroffen door granaatvuur waarbij 3 amerikaanse parachutisten werden gedood en 7 parachutisten zwaar werden gewond. De compagnie-commandant, Capt. VanPoyck, verloor een been en ook de andere stafleden verloren een of twee benen of liepen andere zware verwondingen op.

Tijdens een ontmoeting in 2009 met een veteraan van E-Company, 504 Parachute Infantry Regiment, George Roth, kwam een vrijwilliger van het Nationaal Bevrijdings-museum 1944-1945, Maarten Dekkers, dit verhaal tegen. Tijdens een bezoek aan George Roth in Utah in september van het afgelopen jaar heeft Maarten Dekkers de bovenbeschreven gebeurtenis opnieuw met George Roth besproken en aan de hand van kaarten en publicaties kon de juiste locatie van deze dramatische gebeurtenis worden vastgesteld. Bij George Roth kwamen oude herinneringen aan de strijd rond Market Garden en de gevechten in Erlecom weer boven en hij beloofde in mei 2011 opnieuw naar Nederland te komen om Erlecom te bezoeken. Dit was het moment dat Maarten Dekkers, met ondersteuning van Jan van Eck, Hans Fun en Jan Timmermans, besloot een blijvende herinnering op de locatie te plaatsen welke tijdens het bezoek van George Roth zal worden onthuld.

George Roth werd op 7 november 1918 in Cserebfalu, noordoost Hongarije, geboren. Zijn vader overleefde als soldaat in het duitse leger de eerste wereldoorlog en hij besloot in 1923 zijn oudere broer naar de Verenigde Staten te volgen waar hij als decorateur van huizen zijn gezin van 4 kinderen goed kon onderhouden. George volgde zijn high school opleiding en begon in Los Angeles te werken. Op 24-jarige leeftijd besloot hij om zich als vrijwilliger te melden bij de inmiddels opgerichte 82e Airborne Division en na de zware training in Fort Bragg vertrok zijn eenheid naar Noord Afrika. Op 9 juli 1943 landde George Roth op Sicilië en zag op 10 juli hoe, tijdens een nachtelijke dropping van een aanvullende eenheid van de 82e Airbornes, geallieerde schepen voor de kust van Sicilië meer dan 20 eigen C-47 vliegtuigen met parachutisten neerschoot. Op 13 september 1943 nam George en zijn eenheid deel aan de landing op de kust van Salerno gevolgd door een landing op 22 januari 1944 op de kust van Anzio. Door hun moedige optreden in dit gebied tussen Napels en Rome ontving het 504e Parachute Infantry Regiment van de duitsers de bijnaam "Devils in Baggy Pants". De verliezen van de eenheid van George waren zo groot dat zij na terugkeer in Engeland niet op tijd gereed waren voor de landing op 6 juni 1944 in Normandië. Op 17 september 1944 landde E-Company, als enige eenheid, ten zuiden van de brug in Grave nabij het dorp Velp. Begin oktober 1944 was E-Company belast met de bescherming van de geallieerde verdedigingslijn bij Erlecom toen daar op 3 oktober het noodlot toesloeg. Met een nieuwe compagnie staf bevond zich E-Company in de buurt van Reims (Frankrijk) toen op 16 december 1944 een enorme duitse legermacht amerikaanse stellingen in de Ardennen aanviel en gedeeltelijk verdreef. Om deze aanval te stoppen werden 82e en 101e Airborne Divisies met spoed naar Bastogne en naar de omgeving van Werbomont gereden. Gedurende de "Battle of the Bulge" verbleef E-Comany met George gedurende enkele weken op de heuvels in de dichte bossen van de Ardennen terwijl de temperatuur tot lager dan -15°C daalde. Door de bittere weersomstandigheden was dit verblijf in de Ardennen voor de parachutisten een nachtmerrie nog verergerd door de zware gevechten op korte afstand met de duitse aanvallers. Zoals bij veel van zijn vrienden moesten na de gevechten bevroren tenen van George worden geamputeerd.

Programma 4 mei a.s.

13.00 samenkomst in restaurant "De Vink" Koningin Julianalaan 20 in Ooij

13.45 vertrek (deels met historische miltaire voertuigen) naar Erlecomseweg 14 in Erlecom

14.00 onthulling gedenkplaat door P.G.I. Wilbers, burgemeester van de Gemeente Ubbergen samen met George Roth (92), veteraan van E-Company, 504 PIR toespraken door de heer P.G.I. Wilbers en door drs. Wiel P.H. Lenders, directeur van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, gevolgd door de "Last Post"

15.15 samenkomst in restaurant "De Vink" met een drankje en hapje

16.30 einde bijeenkomst in verband met de Dodenherdenking om 20.00h


---- --