Spectaculair locatietheater van voormalige Lunatics-makers


Prins te Paard trekt oorlogsverhaal uit polderklei

EMMELOORD, 20110504 -- Een beregeningsboom en graafmachine omgetoverd tot vliegtuig. Brokstukken van een B17 bommenwerper. Het levensechte geluid van een overvliegend oorlogsvliegtuig dat wordt beschoten. Prins te Paard locatietheater trekt eind mei de Nederlandse oorlogsgeschiedenis letterlijk uit de polderklei met voorstelling De Vlucht, dat op verschillende plekken te zien is.

De Vlucht vertelt het verhaal van de geallieerde piloot Lt. Roman I. Delta die in 1943 neerstortte. Nu, zeventig jaar later, wordt het vliegtuigwrak geborgen, maar van hem ontbreekt ieder spoor. Als het bergingsteam ‘s avonds naar huis gaat, komt de vermiste piloot echter ‘tot leven’ en vertelt wat er precies gebeurde tijdens die laatste fatale vlucht.

Na zo’n jaar voorbereiden zijn de repetities voor De Vlucht deze week begonnen. Van 18 tot en met 22 mei wordt de voorstelling opgevoerd bij evenementenboerderij Op d'n Akker in Nagele. Daarna verhuist de hele set naar Dronten, waar de voorstelling van 26 tot en met 28 mei te zien is bij XL De Ateliers.

De makers spraken ter voorbereiding op het stuk met bergingsofficier Gerrit-Jan Zwanenburg, die in Nederland veel vliegtuigwrakken borg. Ze verzamelden bovendien echte brokstukken van bommenwerpers en verdiepten zich in de oorlogsgeschiedenis van Nederland.

Bergboer: ‘Meer dan 6.000 vliegtuigen zijn in Nederland neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog en er schijnen er nog veel in de grond te liggen. Niet alleen in Flevoland, maar door heel Nederland. En al die wrakken dragen een eigen verhaal in zich.'

Hoofdrolspeler in deze solovoorstelling is acteur Koos Hogeweg, die ook betrokken is bij de bekende locatietheatergroep The Lunatics. De makers van De Vlucht zijn Rutger Bergboer en Liset Moerdijk. Bergboer werkte acht jaar als artistiek leider voor The Lunatics en reisde met hen de hele wereld over. Moerdijk deed voor hen vier jaar het licht. Samen zetten ze vijf jaar terug Prins te Paard op poten in de Noordoostpolder, waar Moerdijk oorspronkelijk vandaan komt. Het is voor het eerst sinds vijf jaar dat Bergboer en Hogeweg weer samenwerken.

In de nieuwe voorstelling zal de beeldende, poëtische en spectaculaire stijl van The Lunatics terug te zien zijn. Moerdijk: 'Maar er wordt letterlijk dieper gegraven naar het verhaal. Het is een reconstructie, een monoloog. Een liefdesverhaal in dieseldampen.'

Prins te Paard bracht eerder al de typische polderproducties Nordsten (over de laatste vuurtorenwachter van Schokland), de Dijk-In (op een stuk polderdijk) en Firmy Glas (in een kas over Polen die werken in de tuinderssector) op de planken. De Vlucht is de eerste voorstelling van de theatermakers die ook buiten de Noordoostpolder wordt opgevoerd. Eind mei in Dronten en in september in Almere.

Het is de bedoeling dat het stuk ook naar grote festivals gaat. Bergboer: 'Want dit thema is heel universeel. Zeker in Nederland. We delen allemaal die oorlogsgeschiedenis.'

Reserveren voor De Vlucht kan via www.voorstellingdevlucht.nl.





Ingezonden persbericht