Ingezonden persbericht


Persbericht, 5 april 2011

Joods Amsterdam van 1941 voor even zichtbaar

Bewoners markeren hun huizen op 4 mei

Op 4 mei worden bewoners van Amsterdam gevraagd om ten minste één dag de huizen te markeren waar gedurende de Tweede Wereldoorlog de Joodse gezinnen woonden die werden gedeporteerd en vermoord. Op deze dag zal zichtbaar zijn hoe Joods Amsterdam was en hoe groot het drama. Voor de oorlog was tien procent van de Amsterdammers Joods. 61.700 namen van Amsterdamse Joden die werden vermoord staan in het online Joods Monument (www.communityjoodsmonument.nl) dat hen herdenkt.

Adressenlijst en poster

Op basis van de omvangrijke informatie van het Joods Monument, en met medewerking van het Joods Historisch Museum, is een papieren inventarisatie gemaakt van Amsterdamse adressen uit 1941 vanwaar tijdens de oorlog Joden zijn weggevoerd. Deze adressenlijst met bijbehorende informatie en een poster wordt verspreid via een projectkrant, die is af te halen op verschillende locaties en wordt meegestuurd met Het Parool van 22 april.

Online herdenken

Huidige bewoners worden opgeroepen om de poster zichtbaar vanaf de straat op te hangen op 4 mei en op het online Joods Monument informatie te zoeken over de voormalige bewoners. Het Joodse Huizenproject krijgt ook een plaats in de tentoonstelling Pièce de Résistance van Mediamatic, een tentoonstelling/workshop met verzetsobjecten en verhalen uit conflictgebieden vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan nu. Mensen kunnen er ondersteuning krijgen in het gebruik van de online community Joods Monument om verhalen en foto's toe te voegen en zo de herinnering aan hen die niet terugkeerden levend te houden.

Vernietiging

In veel steden is door militair geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog nog steeds een zichtbaar litteken in de infrastructuur waarneembaar, zoals bijvoorbeeld de brandgrens in Rotterdam of de nog steeds zichtbare gevolgen van de bombardementen in Middelburg en Nijmegen. De grootste aanslag die de stad Amsterdam meemaakte was niet op gebouwen maar op de bevolking gericht, op de Joden. Hadden zij geleefd dan was Amsterdam wellicht een andere stad geweest. Dit project maakt die vernietiging van menselijk leven voor ten minste één dag zichtbaar.

Aanleiding

Frits Rijksbaron ontdekte dat hij in een 'Joods huis' woonde na lezing van de eigendomsbewijzen die hij bij de koop van zijn huis van de eigenaar ontving. De dramatische geschiedenis van de bewoners en het huis in de oorlog leidde tot het bedenken van een plan om ook andere bewoners van 'Joodse huizen' op het verleden van hun huis te attenderen. Hij benaderde het Amsterdamse 4 en 5 mei comité voor samenwerking.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie

Ingezonden persbericht