Ingezonden persbericht



Weken van de Waanzin

4 mei ­ 11 juni 2011

PERSBERICHT WEKEN VAN DE WAANZIN
ROTTERDAM ­ DEN HAAG ­ AMSTERDAM - HAARLEM 4 MEI ­ 11 JUNI 2011

REIZEND THEATERFESTIVAL OVER GEKTE
In mei en juni laten de regisseurs en acteurs van het Ro Theater zich inspireren door alles dat zich buiten het `normale' bevindt. In het reizende theaterfestival de Weken van de Waanzin worden in alle deelnemende theaters ontregelende voorstellingen getoond, gebaseerd op nieuwe ­ in veel gevallen speciaal voor het Ro Theater geschreven teksten. Jack Wouterse speelt SLAAF: een voorstelling over verslaving waarvoor Oscar van Woensel een adembenemende tekst schreef. SLAAF is tijdens de Weken van de Waanzin te zien als `work in progress' net als Leger, een nieuwe tekst over de gekte van het soldatenleven van de jonge schrijver Rik van den Bos. Regisseur Jetse Batelaan maakt bijna woordenloze voorstellingen maar regisseert nu twee ontroerende teksten van de Duitse schrijfster Dea Loher. Sarah Moeremans maakt met Roos, of liefde is niet genoeg voor bijna het voltallige ensemble van het Ro Theater een voorstelling over een waanzinnige liefde in de wereld van de popmuziek. En muzikant Beppe Costa zoekt in Taranta met de actrices van het Ro Theater de bevrijding van de hallucinatie. Vijf weken lang kan het publiek van de Weken van de Waanzin zich onderdompelen in korte, lange, ontregelende en bizarre voorstellingen over de wereld van de waanzin, onze drijfveren en gekten. De Weken van de Waanzin zijn een samenwerkingsverband tussen het Ro Theater en de Toneelschuur, Frascati en Theater aan het Spui.

SLAAF over de waanzin van verslaving ­ work in progress Een man, een verslaafde, neemt afscheid. Afscheid van zijn verslavingen, zijn ouders, zijn lievelingseten en zijn leven zoals hij dat tot nu toe heeft geleefd. Aan de hand van een tekst van Oscar van Woensel neemt Jack Wouterse ons mee naar het hart van verslaving: vol ontkenning, leugens en verlangens. Morgen zal alles anders zijn, morgen is het voorbij, morgen is er een nieuwe wereld. SLAAF is een lawine van gedachten en emoties die verslaving tot in de diepste vezels voelbaar maakt. Alize Zandwijk en Jack Wouterse blijven werken aan deze voorstelling. De première van SLAAF is oktober 2011 in het eigen huis van het Ro Theater. tekst Oscar van Woensel regie Alize Zandwijk dramaturgie Liet Lenshoek decor Thomas Rupert met Jack Wouterse speeldata 4-8 mei (Rotterdam) 11-15 mei (Den Haag) 18-22 mei (Amsterdam) 26-28 mei (Haarlem), 8-11 juni (Rotterdam) Dit persbericht bevat drie pagina's



Persbericht Ro Theater

Weken van de Waanzin

4 mei ­ 11 juni 2011

Leger over de gekte van het soldatenleven ­ work in progress De jonge schrijver Rik van den Bos schreef een tekst over een jongere en een oudere man die beiden getekend zijn door oorlog. De jonge man heeft gevochten en kan zich niet meer los maken van de beelden van oorlog en geweld. De oudere man wil de ervaringen van hen die hebben gevochten doorgronden en doorvoelen. Leger gaat over traumatische ervaringen, de zinloosheid van de oorlog, nachtmerries en het gevoel voorgoed buiten de wereld staan. Op 4 mei 2012 gaat de voorstelling in première in het Ro Theater en vervolgens op tournee naar onder andere Frascati, de Toneelschuur en Theater aan het Spui. tekst Rik van den Bos regie Alize Zandwijk dramaturgie Liet Lenshoek decor John Thijssen met Yahya Gaier, Herman Gilis speeldata 4-8 mei (Rotterdam) 11-15 mei (Den Haag) 18-22 mei (Amsterdam) 26-28 mei (Haarlem) , 8-11 juni (Rotterdam)

Roos over een waanzinnige liefde ­ PREMIERE
Regisseur Sarah Moeremans maakt met Roos, of liefde is niet genoeg haar tweede voorstelling bij het Ro Theater. In deze vlijmscherpe tekst van Armin Petras staan de werelden van sex, drugs & Rock-`nroll en het burgerlijke bestaan recht tegenover elkaar. Welke is waanzinniger? Gina is zwanger van rockmuzikant Ed. Als bij hem de stoppen doorslaan, verdwijnt hij in een psychiatrische instelling. Bij terugkomst blijkt Gina een nieuw leven opgebouwd te hebben bij een geslaagde man. Toch maakt Ed weer gevoelens bij haar los, die voorbij de rede en het veilige geluk gaan. tekst Armin Petras regie Sarah Moeremans dramaturgie en vertaling Liet Lenshoek decor Julian Maiwald met Jacqueline Blom, Yahya Gaier, Herman Gilis, Hannah van Lunteren, Bart Slegers, Lukas Smolders, Fania Sorel speeldata 4-8 mei (Rotterdam) 11-15 mei (Den Haag) 18-22 mei (Amsterdam) 26-28 mei (Haarlem), 8-11 juni (Rotterdam)

Licht over neurose - PREMIERE
In deze korte, poëtische tekst van de Duitse schrijfster Dea Loher spreken een vrouw en haar eigen schaduw elkaar toe. De dialoog is gebaseerd op het tragische lot van Hannelore, de vrouw van de Duitse ex-bondskanselier Helmut Kohl. Zij leed aan een zeldzame lichtallergie en leidde haar laatste levensjaren een kluizenaarsbestaan. Actrices Jacqueline Blom, Sylvia Poorta en regisseur Jetse Batelaan betreden een hallucinerende wereld van duister en eenzaamheid. tekst Dea Loher vertaling Liet Lenshoek regie Jetse Batelaan dramaturgie Tobias Kokkelmans met Jacqueline Blom, Sylvia Poorta speeldata 4-8 mei (Rotterdam) 11-15 mei (Den Haag) 18-22 mei (Amsterdam) 26-28 mei (Haarlem), 8-11 juni (Rotterdam)

Samurai over obsessie - PREMIERE
Een portier van een bankgebouw leidt een georganiseerd en teruggetrokken leven. Niemand kent hem, zelfs zijn chef weet zijn naam niet. Plichtsgetrouw arriveert hij elke ochtend stipt om 07.24 uur bij zijn werk. Als hij zich op een ochtend verslaapt, raakt hij totaal in paniek. In een wanhopige poging om tot een oplossing te komen, drijft hij zichzelf tot het uiterste. Acteur Bart Slegers in een meeslepende monoloog van Dea Loher, geregisseerd door Jetse Batelaan. tekst Dea Loher vertaling Liet Lenshoek regie Jetse Batelaan dramaturgie Tobias Kokkelmans met Bart Slegers speeldata 4-8 mei (Rotterdam) 11- 15 mei (Den Haag) 18-22 mei (Amsterdam) 26- 28 mei (Haarlem), 8-11 juni (Rotterdam)




Persbericht Ro Theater

Weken van de Waanzin

4 mei ­ 11 juni 2011

Taranta over bevrijding en hallucinatie ­een muzikale zoektocht Muzikant Beppe Costa geeft zich met de actrices van het Ro Theater over aan muzikaal exorcisme; een herhaling van bewegingen en ritmes die voorbij gaan aan de taal en de psyche. Ze baseren zich op de Tarantella: een wervelende dans om los te komen van depressies en psychische problemen. Het ritme van de muziek en de dans veroorzaken een sterk hypnotisch effect, tot het moment waarop de danser explodeert. Taranta is een voorstelling in ontwikkeling. compositie en muziek Beppe Costa met Jacqueline Blom, Hannah van Lunteren, Sylvia Poorta, Fania Sorel speeldata 4- 8 mei (Rotterdam) 11-15 mei (Den Haag) 18-22 mei (Amsterdam) 26-28 mei (Haarlem), 8-11 juni (Rotterdam)

SPEELLIJST
Rotterdam wo 4-zo 8 mei 2011 openingsavond do 5 mei aanvang: 20.00 uur Ro Theater Den Haag wo 11-zo 15 mei 2011 aanvang: 20.00 uur Theater aan het Spui Amsterdam wo18-zo 22 mei 2011 aanvang: 20.00 uur Frascati Haarlem do 26-za 28 mei 2011 aanvang: 20.00 uur Toneelschuur Rotterdam wo 8-za 11 juni 2011 Aanvang: 20.00 uur Ro Theater Kaartverkoop: passepartout (twee of meer dagen) en/of dagkaart (maximaal 3 voorstellingen op één avond) via www.rotheater.nl. Kaarten vanaf 20,-