Gemeente Wageningen


Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen

Persbericht

Datum : Wageningen, 20 april 2011

Uniek en indrukwekkend programma op 4 en 5 mei a.s.

Herdenken en vieren in Wageningen, Stad der Bevrijding

Op 4 en 5 mei a.s. is Wageningen, Stad der Bevrijding weer het decor van talloze activiteiten om te herdenken en onze vrijheid te vieren. Extra bijzonder dit jaar is dat in Wageningen de Nationale Start plaatsvindt van de viering van de bevrijding. Minister-president Rutte ontsteekt voor dat doel het Bevrijdingsvuur op de Markt. De nacht daarvoor vindt een ander gedenkwaardig moment plaats. Dan wordt nabij Hotel De Wereld het nieuwe Vrijheidsvuurmonument in gebruik genomen en ontstoken. Deze vlam blijft eeuwig branden.

Dit jaar is Gelderland de gastprovincie voor de Start Nationale Viering van de Bevrijding. De Commissaris van de Koningin in Gelderland, Clemens Cornielje, beschouwt het als een eer dat Gelderland gevraagd is om de start in 2011 te organiseren. De provincie Gelderland organiseert in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de steden Arnhem en Wageningen het feestelijke ochtendprogramma.

In Wageningen vinden tal van activiteiten plaats die georganiseerd worden door het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties Wageningen (NCHC) en het Comité 4 en 5 mei Wageningen (C45W).

Op 4 mei is er o.a. een stille tocht, een herdenkingsconcert en de Bevrijdingsvuurceremonie. De bevrijding wordt op 5 mei gevierd met onderdelen als de Bevrijdingsvuurestafette, een Herdenkingsbijeenkomst, het programma De Dreijen, de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, het Bevrijdingsdefilé en het Gelderse Bevrijdingsfestival. Ook zal de stad bruisen van de vele activiteiten, verbonden door het thema 'Vrijheid op straat'.

4 mei

GEDENKBIJEENKOMST OOSTERBEEK 11.00 - 12.40 uur
Gedenkbijeenkomst Joodse mensen uit de gemeente Renkum die tijdens WOII om het leven gekomen zijn. Gemeentehuis Oosterbeek, Generaal Urquhartlaan. Ontvangst 11.00 uur. De bijeenkomst begint om 11.30 uur.

ONTHULLING PLAQUETTE KLOKKENTOREN GEMEENTEHUIS OOSTERBEEK 14.00 - 14.30 uur Aansluitend op de gedenkbijeenkomst bij het gemeentehuis Oosterbeek.

HERDENKINGSDIENST ESTHER EN BETJE COHEN IN WAGENINGEN 15.15 - 17.30 uur
Esther en Betje Cohen zijn in 1943 anoniem op de Joodse begraafplaats aan de Oude Diedenweg in Wageningen begraven. Nu worden ze voor het eerst herdacht in het bijzijn van opperrabbijn Jacobs. De dienst begint om 15.45 uur. Vervolgens is om ca. 17.00 uur de onthulling van de grafstenen.

HERDENKINGSMARS 17.45 - 19.15 uur
Eenmalige herdenkingsmars voorafgaand aan de jaarlijkse korte stille tocht. De route is 4,5 km lang (vanaf Aula begraafplaats, langs de Veerweg en vervolgens langs de Oude Joodse Begraafplaats naar gemeentehuis). U dient dus goed ter been te zijn.

OECUMENISCHE HERDENKINGSDIENST 4 MEI (GROTE KERK) 18.45 - 19.15 uur De Oecumenische Herdenkingsdienst op 4 mei wordt verzorgd door Pastor Henri ten Have, in de Grote Kerk op de Markt.

STILLE TOCHT 4 MEI 19.15 - 20.00 uur
De stille tocht start om ongeveer 19.30 uur bij het bordes van het stadhuis. De stoet houdt stil bij het joods monument aan de Walstraat waar men een steentje kan leggen. Daarna vervolgt de stoet zijn weg naar het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg. Aansluitend volgt de kranslegging en kunnen aanwezigen bloemen bij het monument plaatsen.

TWEE MINUTEN EN KRANSLEGGING 20.00 - 20.30 uur
Om 20.00 uur worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg door twee minuten stilte in acht te nemen.

HERDENKINGSCONCERT 20.45 - 22.00 uur
In de Grote Kerk op de Markt begint om 20.45 uur het herdenkingsconcert. Dit jaar wordt het concert uitgevoerd door het Gelderse Opera- en Operette Gezelschap GOOG, onder leiding van dirigent Hans Lamers. Zij voeren stukken van onder andere G. Rossini , V. Bellini, en W.A. Mozart uit.
Solisten:
Martine Alink / Roger Knoben / Daphne Krans / Véronique Lamers / Lorenz Michels / Tine den Otter / Henk Serné.

BEVRIJDINGSVUURCEREMONIE 23.15 - 00.10 uur
Voorafgaand van de ontsteking van het Bevrijdingsvuur presenteert Musicaltheater Roekeloos onderleiding van Willem van Roekel een aangepast optreden: 'Van Mei Tot Mij'. Dit is een zelfgeschreven en geproduceerde voorstelling over de Tweede Wereldoorlog. Om middernacht wordt op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur ontstoken. De ceremonie is de overgang van 4 mei naar 5 mei, van het herdenken naar het vieren van de bevrijding.

BEVRIJDINGSVUURESTAFETTE 00.10 - 001.30 uur
Het bevrijdingsvuur is sinds 1948 het symbool voor leven in vrede en vrijheid. Het Bevrijdingsvuur is onlosmakelijk verbonden met Wageningen, Stad der Bevrijding. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht van 4 op 5 mei ontstoken voor het historische Hotel de Wereld. Het Bevrijdingsvuur dat ieder jaar door de atletiekvereniging Pallas '67 wordt binnengebracht, wordt door burgemeester de heer Van Rumund overhandigd aan de commissaris van de Koningin van Gelderland, de heer Cornielje. Dan komen de lopersgroepen van de 55 gemeenten van Gelderland met hun burgemeesters het vuur halen. Daarna volgen de groepen van de gemeenten uit de andere provincies van het land. Zo wordt het bevrijdingsvuur door heel Nederland verspreid. In totaal verwacht Comité 4 en 5 mei dat 100 gemeenten uit heel Nederland met 2000 lopers en begeleiders het Bevrijdingsvuur komen ophalen. Samen zorgen we ervoor dat het Bevrijdingsvuur in heel Nederland brandt!

VRIJHEIDSVUURMONUMENT: ONTSTEKING EEUWIGE VLAM
In de nacht van 4 op 5 mei wordt om twaalf uur voor het eerst de eeuwige vlam van het nieuwe Vrijheidsvuurmonument ontstoken. Dit herdenkingsmonument is geplaatst op het terrein van de studentenvereniging Ceres. Dat ligt op een steenworp afstand van het 5 Mei Plein en Hotel De Wereld. Hanshan Roebers heeft het monument ontworpen in opdracht van gemeente Wageningen. Hoofdthema in het monument zijn vier elementen en het zichtbaar maken van de verandering hierin. De vier elementen zijn bevrijding, vrijheid, herinnering en het symbool van eeuwig vuur. Het kunstwerk lijkt stil te staan, maar onder invloed van het daglicht varieert de hoogte van het monument. De wisselingen in de hoogte zijn onophoudelijk. Vrijheid is volgens de ontwerper een dynamisch begrip. In tijden van duisternis is de behoefte aan nabijheid van het licht het grootst. In lichter tijden reikt het licht naar haar bron.

5 mei
HERDENKINGSBIJEENKOMST JOHANNES DE DOPERKERK 14.30 - 15.30 uur In de Johannes de Doperkerk in Wageningen vindt elk jaar op 5 mei een nationale herdenkingsbijeenkomst plaats. Deze kan op uitnodiging worden bijgewoond. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal Prof. Dr. E.M.H. Hirsch Ballin een toespraak houden. De heer Hirsch Ballin is de voormalige Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De muziek wordt verzorgd door het Orkest Koninklijke Luchtmacht onder leiding van Chef Dirigent Maj Jos Pommer.

HERDENKINGSPLECHTIGHEID CAPITULATIES 1945 16.00 - 16.15 uur 5 Mei plein De Herdenkingsplechtigheid Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein bij het Nationaal Bevrijdingsmonument vormt een centraal onderdeel van de viering van de vrijheid. Na het steken van de vlaggen van de bevrijders en het leggen van een krans, zal een minuut stilte in acht genomen worden, gevolgd door het Wilhelmus. De VN-jongerenvertegenwoordiger Dhr. Dirk Jansen zal tijdens de plechtigheid spreken. Tenslotte zullen de schoolkinderen van St. Josefschool uit Wageningen die het monument voor de goede zorg hebben geadopteerd, duiven loslaten. Dit is gelijk het officieuze startsein voor het Bevrijdingsdefilé.

PROGRAMMA DE DREIJEN 10.00 - 16.00 uur
Op het terrein 'De Dreijen' van de Wageningen UR wordt vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur een programma verzorgd dat u mee terug neemt in de tijd. De aan het Bevrijdingsdefilé deelnemende historische voertuigen staan hier de hele dag opgesteld en worden tentoongesteld aan de veteranen en het publiek. Demonstraties en static shows van re-enactmentgroepen, exposities van diverse oorlogsmusea uit heel Nederland en een doorlopend documentaire filmvertoning maken deel uit van dit programma. Dit jaar wordt het Dreijenplein omgebouwd tot een muziekplein waar vanaf 12.00 tot 15.00 uur door verschillende muziekkorpsen een muziekprogramma zal worden verzorgd. Bij gunstige weersomstandigheden wordt tussen 12.00 en 13.00 uur een parachutistenlanding in het programma opgenomen, om de luchtlandingen tijdens de bevrijding te symboliseren. Triple B. brengt in de veteranentent een swingend repertoire met WO II muziek ten gehore, waaronder Glenn Miller, Andrew Sisters en Vera Lynn. Het is voor deelnemers en publiek: feestelijk, leerzaam en uitermate boeiend.

BEVRIJDINGSDEFILé 16.00 - 17.00 uur
Dit jaar vindt voor de derde keer het 'Bevrijdingsdefilé' plaats. Het Bevrijdingsdefilé heeft een militair karakter. Historische militaire voertuigen worden daarom alleen ingezet voor het vervoer van de oudere en minder valide deelnemers. In het Bevrijdingsdefilé in Wageningen, ligt de nadruk op de capitulaties van Duitsland en Japan, in tegenstelling tot het 'Veteranendefilé' in Den Haag, waar de veteranen worden geëerd. Alle deelnemende nationale - en internationale veteranen, buitenlandse - en Nederlandse actief dienende militairen (erfopvolgers), militaire voertuigen, en muziekkorpsen worden ingedeeld in een aantal clusters. Met veel vlag- en muzikaal vertoon zal het Bevrijdingsdefilé, naast een waardig en stijlvol evenement, ook een aantrekkelijk schouwspel zijn voor het aanwezige publiek.

Het defilé zal bestaan uit:

* 1200 veteranen, lopend en rijdeend

* 70 historische voertuigen
> * 12 muziekkorpssen

* Totaal zo'n 1500 deelnemers>

Route defilé:
Generaal Foulkesweg, 5 Mei plein, Bergstraat, Stationsstraat, Stadsbrink, Ritzema Bosweg, Arboretumlaan

FLY PAST 16.45 - 17.00 uur
De Koninklijke Luchtmacht is dit jaar prominent aanwezig met een prachtige 'Fly Past' van historische vliegtuigen over de route tegen het einde van het defilé.

NATIONALE START DOOR MINISTER-PRESIDENT RUTTE
Minister-president Rutte geeft om 13.00 uur het startschot voor de viering van de bevrijding in heel Nederland door het Bevrijdingsvuur te ontsteken . Dit vindt plaats op de Markt in Wageningen. Ook bij alle bevrijdingsfestivals elders in het land wordt dan het vuur ontstoken. Het vuur is in de voorafgaande nacht in Wageningen opgehaald.

HET BEVRIJDINGSFESTIVAL 12.00 - 24.00 uur
Wageningen staat dit jaar op 4 en 5 mei wederom uitgebreid stil bij herdenken en vrijheid vieren. Ook dit jaar worden daarbij weer zo'n 120.000 bezoekers. Waylon trapt op het hoofdpodium af waar Triggerfinger zal afsluiten.

Waylon is de Ambassadeur voor de Vrijheid in Wageningen. De artiest komt ook dit jaar met een helikopter naar Wageningen.

Tijdens het Bevrijdingsfestival in Wageningen zijn er dit jaar 16 verschillende muziekpodia aanwezig. Wederom is het muziekprogramma zeer veelzijdig en afwisselingsrijk. Jong of oud, iedereen vindt er iets van zijn gading. De verschillende pleinen die aanwezig zijn, zijn uiteenlopende podia met muziek, diverse workshops en met verschillende andere publiekstrekkers. Het thema 'Vrijheid Wereldwijd' staat centraal. De invalshoek is dit jaar 'Vrijheid op straat'. De vrijwilligersgroepen vertolken ieder op een eigen wijze deze thema's. Op deze manier is het festival ieder jaar vernieuwend en is er een bepaald thema waaruit verschillende aspecten worden uitgelicht op de verschillende pleinen. Hierdoor komt het thema dicht bij de bezoeker te staan en wordt er ieder jaar weer volop aandacht besteedt aan het vieren van de vrijheid.

DE AMBASSADEURS
Moke, Waylon en The Opposites & The Partysquad zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de veertien Bevrijdingsfestivals benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2011. De Ambassadeurs bezoeken op 5 mei de verschillende festivals met een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. Zij treden tijdens de festivals op, maar laten ook horen wat zij van Vrijheid Wereldwijd vinden. 'Vrijheid is dat je kunt zijn wie je wilt zijn.' Waylon treedt op in Wageningen. De ambassadeurs onderstrepen tijdens hun optreden op de Bevrijdingsfestivals het belang van Vrijheid Wereldwijd. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is er geen dag voorbij gegaan zonder oorlog of onderdrukking.

PROGRAMMA PODIA BEVRIJDINGSFESTIVAL 2011

Markt
12.15 - 12.45 uur Rapalje
12.50 uur Openingsactiviteit Minister-president Rutte 13.00 uur Ontsteken fakkel
13.05 - 113.35 uur Waylon
14.15 - 15.15 uur Ilse de Lange
15.30 - 16.00 uur Rapalje
16.00 - 17.000 uur Defilé
17.00 - 18.00 uur Saint Jude
18.30 - 19.15 uur Handsome Poets
19.45 - 20.45 uur Jacqueline Govaert
21.15 - 22.15 uur Russkaja
22.45 - 24.00 uur Triggerfinger

Salverdaplein
13.30 - 14.45 uur Habib KOITé & Bamada (Mali)
14.45 - 16.00 uur La Cherga (Bosnië/Kroatië/Macedonië) 16.00 - 17.00 uur Defilé 17.00 - 18.15 uur Sierra Maestra (Cuba)
18.15 - 119.00 uur Farid Mayara & Cosmic Carnaval (Nederland/Marokko) 19.00 - 20..15 uur Sinas (Nederland)
20.15 - 21.30 uur p; Muyayo Rif (Spanje)
21.30 - 222.45 uur Rapalje (Nederland)
22.45 - 24.00 uur Swan (België//Congo)

Plein van de Vrijheid
Ook jij kunt iets doen voor vrijheid!
Het Plein van de Vrijheid is een speciale plek om de vrijheid te vieren. Amnesty International, Warchild, VluchtelingenWerk Nederland en Cordaid Mensen In Nood presenteren zich met verschillende activiteiten.

Parka Kultura

Interactief cultuurpark met straattheater, acrobatiek, dans en nog veel meer Er zullen onder andere de volgende optredens zijn:

Full Stop Acrobatic Theatre
Deze act is een innovatief en origineel grond- en luchtacrobatiekduo uit Nederland en Engeland. Lee Hayes
'A bottle too far'.

Het Dansdefilé

Alle dance- en partyclassics op een rij
13.00 - 14.30 uur DJ B-Mix & VJ Forecoast
14.30 - 16.00 uur Stephanie Cassandra
16.00 - 17.00 uur Defilé
17.00 - 18.30 uur T-Mouse
18.30 - 20..30 uur Willow (Vrienden van Amstel Live DJ) 20.30 - 24.000 uur Dj Devious & Stephanie Cassandra

Heerenstraat

14.00 - 16.00 uur ; Dublicators
16.00 - 17.00 uur ; Defilé
17.00 - 18.10 uuur Ska 3
18.40 - 20.00 uur Staton
20.30 - 21.40 uur Filthy Nelly
22.10 - 23.30 uur Def P & Beatbusters

Vilente 50+ plein
13.00-13.45 uur Smartlappenkoor Rooise Dommelklanken 13.45-14.30 uur Wieteke van Dort
14.45-15.15 uur The parking lot pickers
15.15-15.30 uur Street fair Hobblers
16.00-17.00 uur Defiilé
17.15-17.45 uur The Gladiators
17.45-18.15 uur Arthuro
18.15-19.00 uur The Gladiators
19.00-19.45 uur Harry Slinger
19.45-20.00 uur Afsluiting door Arthuro

Wageningen Centraal

13.00 - 13..50 uur Six ain't Five
14.00 - 14.30 uur Def Rhymz
14.50 - 16.00 uur Liever Zonder haar
16.00 - 177.00 uur Defilé
17.15 - 18.15 uuur Nou en
18.30 - 19.00 uur Starkoo
19.20 -- 20.15 uur Wantwant
20.45 - 22.15 uur Loco Loco discoshow
22.15 - 24.00 uur Pure Ellende

Ill Skills Jongerenplein
Muziekstijlen smelten samen
13.00 - 14.00 uur MC Workshop & Breakdance workshop 13:30 - 16:00 uur Graffiti workshop & Graffiti battle 14.00 - 15.30 uur Open MIC MC battle & Bboy battle vrijheid wereldwijd 15:30 - 16.00 uur Hip Hop DJ's Ill Skills & Friends 16.00 - 17.00 uur Defilé
17.00 - 18.30 uur Ill Skill Squad & Vintouch show Bekendmaking winnaars graffiti battle
18.30 - 19.15 uur 6_bit & Amanda Kapsch
Fonetisch lezen

Woordenboek - Gedetailleerd woordenboek weergeven Elke website vertalen

*Zamalek Fans-Arabisch
*ç>¹æ ½-Japan
*L'Express-Frankrijk
*NouvelObs-Frankrijk
*Marmiton.org-Frankrijk
*Los Angeles Times-Verenigde Staten
*Vogue-Frankrijk
*OneIndia-Hindoestaans
*Yomuiri Online-Japan
*G1 Globo-Brazilië
*The Washington Post-Verenigde Staten
*El Confidencial-Spanje 19.15 - 19.45 uur Rijmstijlers
19.45 - 22.00 uur DJ Duce & DJ Deff
22.00 - 22.15 uur Dance Team Confuzed Arnhem
22.15 - 24.00 uur Team Ill Skills Party Dj's

Kabaal am Gemaal
12.00 - 12.30 uur Jos en de Tosti's
12.45 - 13.15 uur Skandaal
13.30 - 14.00 uur Beermace
14.20 - 15.00 uur Victimizer
15.20 -- 16.00 uur Sugar Ray Dogs
16.00 - 17.00 uur Defilé
17.00 - 17.40 uur Vanderbuyst
18.00 - 18.40 uur Gewapend Beton
19.00 - 19.40 uur 20.00 - 20.440 uur Monolith Deathcult
21.00 - 21.40 uur No Turning Back
22.00 - 23.00 uur Hardheid
23.20 - 24.00 uur Dead Elvis & His One Man Grave

Kabaal Digitaal
12:00 - 14:30 uur TK07 Allstars
14:30 - 15:15 uur Nano.strike
15:15 - 16:00 uur Xoko
16.00 - 17.00 uur p; Defilé
17:00 - 18:00 uur Nicon
18:00 - 19:00 uur Broken Note
19:00 - 20:00 uur Stefan ZMK
20:00 - 21:00 uur Scotch Egg
21:00 - 22:00 uur N-vitral
22:00 - 23:00 uur Droon
23:00 - 24:00 uur Dano

Beuningplein
13.30 uur Jenn Blues
16.00 - 17.00 uur Defilé
16.45 uur J. P. Rena & Terrawheel
19.00 uur Big Jake and the Two-Timers 21.00 - 23.00 uur BackAlive

LunaStage
13:00 - 16:000 uur Stone & Fire Sound
16.00 - 17.00 uur Defilé
17:00 - 18:15 uuur Dj in z'n element
18:15 - 19:30 uur DJ Sander Bruijs
19:30 - 20:45 uur Navcore
20:45 -" 21:00 uur Colours On Fire part 1
21:00 - 22:15 uur Yodaféstédelik
22:15 - 22:30 uur Colours On Fire part 2
22:30 - 23:45 uur DJ Firaga
23:45 - 24:000 uur Irati Castro duo

Het creatieve dorp bestaat uit:
D.O.K.T.E.R. METTE SESSIONS
Tub 2 Hot Tub
Pek en Verenkanon
Amik Live Painting

Dancesquare
13.00 - 14.30 uur Chahir Bali
14.30 - 16.00 uur Nakato
16.00 - 17.00 uur Defilé
17.00 - 18.15 uur Isis
18.15 - 19.30 uur Melvin Reese
20.00 - 21.30 uur Erick E
21.30 - 22.330 uur Cor Fijneman
22.30 - 24.00