Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 4 mei 2011

CNME moet groene ontmoetingsplaats van en voor de stad worden

De nieuwe huisvesting van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) moet een stimulerende, groene ontmoetingsplaats worden op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Daarbij wordt gebruik gemaakt van initiatieven van en samenwerking met de stad en is een andere locatie nodig. Dit zijn de uitgangspunten voor de nieuwbouw van het CNME dat door het college is vastgesteld. De oude huisvesting van het CNME werd op 7 september 2010 door brand verwoest.

"Het nieuwe CNME moet de groene ontmoetingsplaats van en voor de stad worden. Dat betekent dat we de komende tijd naast direct betrokken partijen en belanghebbenden ook met onze inwoners aan de slag gaan met de verdere invulling", aldus wethouder Van 't Erve, zodat dit centrum in 2013 de deuren kan openen voor publiek".

Natuur, milieu en duurzaamheid
Uitgangspunt voor de nieuwe huisvesting is het voortzetten en vernieuwen van de huidige activiteiten van het CNME zoals ecologische vorming op basisscholen en het voortgezet onderwijs. Ook het ecologisch beheer van het landgoed en het middeleeuws erf wordt voortgezet, waarbij dankbaar gebruik wordt gemaakt van de inzet van vrijwilligers. Daarnaast biedt de nieuwbouw een kans om het CNME een belangrijke bijdrage te laten leveren aan de duurzame ontwikkeling van Amersfoort. Dit gebeurt door het bundelen en versterken van duurzaamheidkrachten zoals het Amersfoortse NME-Arrangement: een samenwerkingsverband van meer dan 50 partijen in Amersfoort, om de Amersfoortse leefomgeving duurzamer te maken.

Initiatieven van en samenwerking met de stad
Naast het NME arrangement wil het college groene initiatieven van haar inwoners stimuleren en faciliteren. Daarbij wordt ook gekeken of dergelijke initiatieven en/of samenwerking kunnen bijdragen aan de exploitatie van het CNME bijvoorbeeld Hierbij kan gedacht worden als functies als horeca, een groene winkel en een 'groene' buitenschoolse opvang. De gemeente blijft zich in het kader van sociale duurzaamheid inzetten voor kwetsbare groepen.

Nieuwe huisvesting op andere locatie
Door de bredere functie van het CNME zal het meer gebruikers gaan aantrekken. Daarom is het CNME gebaat bij een goede zichtbaarheid en bereikbaarheid én een in ecologisch opzicht minder kwetsbare locatie binnen het park Schothorst ligt. Er wordt gedacht aan een plek die direct aansluit op de natuurspeelplaats. Daarnaast wordt de mogelijke commerciële exploitatie van een horecavoorziening onderzocht.

Het CNME als groene ontmoetingsplek van en voor de stad, stelt andere eisen aan het gebouw. Zo moet het nieuwe gebouw duurzaam gebouwd, ingericht en gebruikt worden. Daarbij is het van belang dat het flexibel en aanpasbaar is in functies en kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen zonder dat het verbouwd hoeft te worden.

Rol van de gemeenteraad
De gemeenteraad stelt naar verwachting in juni het kader vast waarbinnen het plan voor het nieuwe gebouw moet worden uitgewerkt. Het gaat dan om het gebruik, de locatie en het budget en specifieke eisen op het gebied van duurzaamheid, uitstraling en het betrekken van de stad bij de verdere planontwikkeling.

Noot voor de redactie,