Gemeente Bronckhorst
Gemeente Bronckhorst draagt faunabeheer gemeentelijke eigendommen buiten bebouwde kom over aan wildbeheereenheden in Bronckhorst

De gemeente draagt de bescherming, beheer en schadebestrijding van wild op gemeentegronden buiten de bebouwde kom over aan de wildbeheereenheden in Bronckhorst. Hieronder vallen naast weilanden en bossen ook sportterreinen, industrieterreinen en begraafplaatsen. Voor de eigendommen binnen de bebouwde kom blijft de gemeente verantwoordelijk en aansprakelijk. De uitbesteding levert de gemeente een kostenbesparing op door de efficiëntere organisatie van faunabeheer.

Wildbeheereenheden
Wildbeheereenheden zijn vrijwilligersorganisaties, die zorgen voor een buitengebied waarin behoud en verbetering van de kwaliteit van het landschap centraal staat. Binnen de eenheden is veel specialistische kennis van flora en fauna aanwezig.

Wat betekent dit voor mensen?
De overdracht van dit faunabeheer betekent dat de gemeente niet langer aansprakelijk is voor schade dat wild op gronden van de gemeente buiten de bebouwde kom aanricht. Mocht iemand op gemeentegrond schade oplopen door wild, bijvoorbeeld een aanrijding, of een gewond wild dier zien, dan kan hij of zij dat melden bij de politie, via tel. (0900) 88 44. De politie geeft het door aan de wildbeheereenheid van dienst.

Samenwerking
Deze overdracht is redelijk uniek in Nederland. Weinig gemeenten besteden deze verantwoordelijkheid uit of hebben een overkoepelende organisatie voor faunabeheer. Verschillende partijen zoals provincie Gelderland, faunabeheereenheid Oost Gelderland, waterschap Rijn en IJssel en de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging dachten mee over de invulling van deze samenwerking. Vandaag ondertekent wethouder Baars deze overeenkomst met de wildbeheereenheden. De gemeente en wildbeheereenheden overleggen jaarlijks om het faunabeleid en -beheer te evalueren.

Hengelo (Gld), 4 mei 2011



Gemeente Bronckhorst