International Film Festival Rotterdam


Vier CineMart-films in Cannes

Het International Film Festival Rotterdam feliciteert de filmmakers Ruben Östlund, Liza Johnson, Leïla Kilani en Bakur Bakuradze met de selectie van hun films in de secties Un Certain Regard en Quinzaine des Réalisateurs van het komende filmfestival van Cannes. Allevier de films werden internationaal gelanceerd tijdens CineMart, de coproductiemarkt van het IFFR.

The Hunter, geschreven en geregisseerd door Bakur Bakuradze gaat in première in Cannes' hoofdsectie Un Certain Regard. De Russische filmmaker bezocht in 2009 het International Film Festival Rotterdam om zijn debuutfilm Shultes in het festivalprogramma Bright Future en zijn project The Hunter op de CineMart te presenteren. Drie films in de Cannes-sectie Quinzaine des Réalisateurs zijn CineMart-projecten. Play, derde film van Ruben Östlund uit Zweden, alsook zijn succesvolle tweede speelfilm Involuntary waren CineMart-projecten in, respectievelijk, 2009 en 2007. De Amerikaanse filmmaakster Liza Johnson was in Rotterdam met haar korte films Falling (2004) en Desert Motel (2005). Ze keerde terug naar het IFFR in 2008 om haar speelfilmdebuut Return (foto) als CineMart-project te presenteren. De Marokkaanse filmmaakster Leïla Kilani ontving in 2008 een bijdrage van het Hubert Bals Fonds om het scenario van haar speelfilmdebuut Sur la planche te ontwikkelen. Ze kwam in 2009 naar Rotterdam om Sur la planche als CineMart-project te presenteren.

Het 41e International Film Festival Rotterdam heeft plaats 25 januari tot en met 5 februari 2012; de 29e CineMart zal plaatshebben van 29 januari tot en met 1 februari 2012. CineMart is de oudste en grootste coproductiemarkt ter wereld voor filmprojecten met een klein tot middelgroot budget. Het Hubert Bals Fonds ondersteunt filmmakers uit ontwikkelingslanden met bijdragen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie en postproductie.

Zie

International Film Festival Rotterdam