Utrecht, 4 mei 2011 - SURFnet maakt de drie winnaars bekend van de Innovatieregeling Duurzaamheid & ICT 2011, bedoeld om innovatieve duurzame IT-projecten binnen onderwijs- en onderzoeksinstellingen te stimuleren. Instellingen, van MBO tot WO, hebben projectvoorstellen ingediend binnen de thema's 'verduurzamen van ICT' en 'verduurzamen door middel van ICT'. De winnende projecten ontvangen een bijdrage tussen de 5.000 en 20.000 euro op basis van matching, waarbij instellingen zelf minimaal vijftig procent investeren in het project en een substantiële eenmalige bijdrage van SURFnet ontvangen.

Winnaars
Het eerste voorstel dat een geldbedrag ontvangt om het project uit te voeren is 'De omslag in het ICT-onderwijs' van de Hogeschool Utrecht, over het opzetten van een duurzaam curriculum (opleiden in duurzame competenties) in het ICT-onderwijs. De tweede winnaar is 'Le dossier sans papier' van de Universiteit Utrecht. Dit voorstel gaat over het digitaliseren en centraliseren van allerlei studentendossiers tot één elektronisch dossier waartoe studenten hun leven lang toegang kunnen blijven houden. Het derde voorstel dat een prijs ontvangt, is eveneens van de Hogeschool Utrecht: 'Digitale mobiliteit in de HU', een variant op het nieuwe werken in een onderwijsomgeving, van het primaire en secundaire proces.

Inzendingen en beoordeling
Alle ingezonden projectvoorstellen zijn beoordeeld door een jury, bestaande uit Anwar Osseyran, directeur van SARA, Erwin Bleumink, directeur van SURFnet, en Jaap van Till, lid van de Wetenschappelijke Technische Raad van SURF. Erwin Bleumink, juryvoorzitter over de voorstellen: "De voorstellen waren heel divers en er spreekt een grote betrokkenheid uit van de instellingen op het gebied van duurzaamheid en ICT. We zijn daarom blij dat drie projecten kunnen worden beloond."

Samenwerking en kennisdeling
De Innovatieregeling Duurzaamheid & ICT 2011 sluit aan bij de doelstelling van SURFnet om expertise op het gebied van duurzame ICT-innovatie uit te breiden en te delen met instellingen die gebruikmaken van het SURFnet netwerk. De kennisdeling vindt onder andere plaats via de Special Interest Group Groene ICT, een kennisgemeenschap rondom duurzame ICT-innovatie in het hoger onderwijs. SURFnet, SURFfoundation en SURFdiensten werken hierin samen met AgentschapNL en DHO aan het faciliteren en stimuleren van kennisdeling door middel van themabijeenkomsten en de publicatie van good practices.

Zie voor meer informatie over de innovatieregeling: http://www.surfnet.nl/duurzaamheid.


-----

Over SURFnet
SURFnet zorgt dat onderzoekers, docenten en studenten eenvoudig en krachtig samen kunnen werken met behulp van ICT. SURFnet richt zich daartoe op het stimuleren, ontwikkelen en exploiteren van een hybride netwerk, een vertrouwde identiteit en een grensverleggende samenwerkingsomgeving om online samenwerking te bevorderen. Ongeveer één miljoen gebruikers in de doelgroep hebben toegang tot deze diensten. SURFnet maakt deel uit van SURF, waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen samenwerken aan grensverleggende ICT-innovaties. SURFnet behoort al meer dan 20 jaar tot de grootste autoriteiten in Nederland op het gebied van internetcommunicatie. Meer informatie over SURFnet.