Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
69 Vragen van mevrouw drs. M.W. Haage
en de heer drs. A. van Waveren

(ingekomen 3 mei 2011
en antwoorden door het college verzonden op 31 mei 2011)


Op 12 april stuurde het college de brief "Ontwerp-begroting AVU 2012 en meerjarenraming 2013-2015" aan de commissie Stad & Ruimte. Agendering voor de eerstvolgende commissievergadering daarna (in mei) achten wij weinig zinvol, omdat de gemeente vóór 1 mei eventuele reacties aan het Algemeen Bestuur van de AVU (Afval Verwijdering Utrecht) moet sturen.

Aangezien de ontwerp-begroting al op 28 februari aan het college werd verstuurd, en naar wij mogen hopen, niet als een verrassing kwam, is hier ons inziens te traag gehandeld.

Daarbij hebben de volgende vragen:

1. Hoe komt het dat de commissiebrief pas op 12 april aan de commissie werd verstuurd? Bent u bereid er zorg voor te dragen dat de commissie zich in het vervolg wel tijdig kan uitspreken over de ontwerp-begroting?


De "Ontwerp-begroting AVU 2012 en meerjarenraming 2013-2015" is na ontvangst op 28 februari 2011 eerst ambtelijk beoordeeld op eventuele onduidelijkheden en onvolkomenheden. Na deze ambtelijke beoordeling is de ontwerp-begroting AVU 2012 aan ons voorgelegd. Zowel de ambtelijke beoordeling als agendering voor collegevergadering hebben meer tijd gevergd dan strikt noodzakelijk. Wij zijn bereid om er zorg voor te dragen dat de commissie zich in het vervolg wel tijdig kan uitspreken over de ontwerp-begroting. De wijze van en benodigde tijd voor besluitvorming in de gemeenschappelijke regeling AVU zijn punten die in de toegezegde evaluatie aan de orde zullen komen.

Uit uw begeleidende brief begrijpen we dat het college met de ontwerp-begroting en meerjarenraming heeft ingestemd. Wij vertrouwen erop dat het college daarmee niet vooruitloopt op een eventuele discussie in de raad over de evaluatie van deelname van de gemeente Utrecht aan de AVU.

Daarnaast hebben wij de volgende meer inhoudelijke vragen:

2. Welke stappen worden gezet naar de realisatie van een eigen overslagpunt van de AVU op Lage Weide? Welke rol speelt de gemeente Utrecht daarin? Wordt daartoe nog een apart besluit aan de raad voorgelegd? Zo ja, wanneer?


Door het algemeen bestuur van de AVU is enkele jaren geleden besloten om na 31 december 2018 in de regio Utrecht over een eigen overslagstation te beschikken. Het in eigen beheer hebben van een overslagstation heeft als voordeel dat bij aanbestedingen voor het transport en de verwerking van afval alle verwerkers kunnen meedoen. Voor het realiseren van een overslagstation in de regio Utrecht ligt de gemeente Utrecht als partner het meest voor de hand. Daartoe zal op termijn de AVU met de gemeente Utrecht in contact treden. Als er een concreet plan is uitgewerkt, zal een apart besluit aan de raad worden voorgelegd. Een eventueel besluit zal pas na 2016 worden voorgelegd.

3. Hoe verhouden de communicatie-activiteiten van de AVU zich tot het gemeentelijk afvalbeleid? Vindt u het verstandig om voorlichting over afval(scheiding) in opdracht van de gemeente door twee verschillende instanties te laten doen? Zo ja, waarom?


Het algemeen bestuur van de AVU heeft in 2006 bij meerderheid besloten om een gezamenlijke communicatiecampage te starten. De gemeente Utrecht heeft nauwelijks belang bij deze AVU-campagne. De gemeente Utrecht is als grote stad immers goed in staat om zelf te zorgen voor goede communicatieuitingen over afval en milieu. In dit geval heeft binnen de AVU de behoefte van de kleinere gemeenten om een gezamenlijke communicatiecampagne te starten, zwaarder gewogen dan de belangen van een grote stad als Utrecht.

4. De kosten voor de afvoer en verwerking van afval halveren in 2011 en de jaren daarna ten opzicht van de voorlopige rekening over 2010. Datzelfde geldt voor de bijdragen van de deelnemers. Wat is daar de verklaring voor? Hoe wordt dit verwerkt in de gemeentelijke jaarcijfers?


Met ingang van 1 januari 2011 is het nieuwe contract van de AVU voor het transport en de verwerking van restafval in werking getreden. De tarieven in het nieuwe contract liggen ruim 50% lager dan in het oude contract van de AVU. In de Voorjaarsnota 2010 (blz. 15) is de raad daarover geïnformeerd. Bij het vaststellen van de programmabegroting 2011 en de afvalstoffenheffing 2011 heeft de raad hierover besluiten genomen.


---- --