Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

'Vliegfiets'-recordvliegtuig nu te zien bij Aviodrome

Lelystad, 4 mei 2011 - Het familie-luchtvaartpark Aviodrome in Lelystad laat sinds kort het eerste Nederlandse vliegtuig zien dat op spierkracht heeft gevlogen. In 2009 en 2010 slaagde de Brabantse TU-student vliegtuigbouw Jesse van Kuijk er tot drie maal toe in om op het vliegveld Budel met zijn zelfontworpen vliegtuig los te komen van de grond.

Vliegen? Naar het Dolhuis!
Al honderden jaren hebben Nederlanders geprobeerd te vliegen op spierkracht, want als vogels dat kunnen, waarom zouden mensen dat dan niet kunnen? De Rotterdammer Adriaen Baartjens probeerde het al in de 17e eeuw. Hij stortte van een toren in Den Haag en brak zijn arm. De rest van zijn leven zou hij slijten in het Haagse Dolhuis, want iemand die niet begreep dat mensen nooit zouden kunnen vliegen, behoorde niet vrij rond te lopen....!

..en in de lucht
In de eeuwen daarna bouwden ondernemende Nederlanders vliegtuigen die door fietsbewegingen of klapvleugels de lucht in moesten kunnen, maar nooit kwam een van deze waaghalzen los van de grond. Het TV-programma 'Te land, ter zee en in de lucht' liet in de jaren zeventig zien dat zelfs de meest getalenteerde ontwerpers en piloten op spierkracht alleen omlaag konden vliegen. En toen kwam Jesse van Kuijk.

'Vliegfiets'
Jesse van Kuijk studeert aan de Technische Universiteit in Delft Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Drie jaar lang bouwde hij aan zijn vliegtuig. In 2009 was het gereed voor de eerste vliegpogingen, welke werden geregistreerd door o.a. het NOS-Journaal. Van Kuijk's 'Vliegfiets' is een groot maar extreem licht vliegtuig, dat zich voortbeweegt door met fietsbewegingen een propeller te laten ronddraaien. Met een gewicht van 56 kg weegt het vliegtuig maar een fractie van een modern microlight-vliegtuig en met een breedte van 26 meter is de spanwijdte drie maal zo groot als van een F-16 straaljager. Deze bijzonde 'Vliegfiets' is vanaf heden bij de Aviodrome op de luchthaven Lelystad te zien. De Aviodrome op de luchthaven Lelystad is tijdens de meivakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.aviodrome.nl of bel met 0320 - 289 842.

Klik voor verdere informatie op:

* Persfoto's: http://www.aviodrome.nl/persfoto/fietsvliegtuig-jesse-van-kuijk
* Overige persberichten: http://www.aviodrome.nl/dagje-uit/actueel/persberichten-archief
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl
* Website: www.aviodrome.nl

Peter F.A. van de Noort

Susanne van Beest - Paf
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Adres:

Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad



Ingezonden persbericht