Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 4 mei 2011

Werkzaamheden Nieuwlandbrug van start

Begin volgende week starten de eerste werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe brug tussen het Groot en Klein Nieuwland. Deze eerste werkzaamheden bestaan onder andere uit het (tijdelijk) geschikt maken van de Popmansbrug voor autoverkeer, het verwijderen van het kunstwerk op de huidige brug en het inrichten van een werkterrein. Als deze werkzaamheden zijn uitgevoerd begint de bouw van de nieuwe brug. De eerste paal gaat eind mei de grond in. De Nieuwlandbrug is voor 1 augustus toegankelijk voor het verkeer.

Zodra de Nieuwlandbrug geschikt is voor verkeer wordt de oude brug gesloopt. Hierna wordt de bovenbouw op de nieuwe brug geplaatst. Ook vinden er na augustus andere werkzaamheden plaats voor onder ander het plaatsen van het kunstwerk, de afwerking van de brug en werkzaamheden aan de kademuren. De totale werkzaamheden zijn in december 2011 afgerond.

Initiatief inwoners

In Alkmaar speelde al langer de wens om een originele ophaalbrug te realiseren tussen het Groot en Klein Nieuwland. Op initiatief van een aantal inwoners van Alkmaar is in 2000 de Stichting de Nieuwlandbrug opgericht. Sindsdien zet de stichting zich in voor het herbouwen van de houten ophaalbrugbrug die tot 1972 in het verlengde van het Groot en het Klein Nieuwland over het water van de Oudegracht heeft gelegen.

Sponsoring en financiering

In december 2006, bij het afscheid van de vorige burgemeester van Alkmaar, mevrouw Van Rossen, is door de heer Verëll namens de verzekeringsmaatschappij De Noordhollandsche van 1816 toegezegd de herbouw van de houten Nieuwlandbrug te willen sponsoren, via de Stichting Noordhollandsche van 1816 Mr. C.P. Eecen.

Inzet gemeente

De gemeente heeft daarop aangegeven de kosten voor de projectleiding, de voorbereiding en het toezicht voor het project te willen dragen als de stichting er in zou slagen de financiering van het hele project rond te krijgen. Ook de kosten voor het toekomstig beheer van de brug, die hoger zijn dan de kosten voor de huidige brug, zouden dan voor rekening van de gemeente komen. In 2007 bleek er voldoende geld te zijn en kon worden gestart met de voorbereidingen die nu dus resulteren in de start van de werkzaamheden.

Mevrouw Van Rossen: 'Ik ben als Alkmaarder én als bewoner van de Oudegracht heel erg blij dat de brug er komt. Dit is vooral te danken aan de volharding van stichting Nieuwlandbrug en de heer Verëll. Door de sponsoring wordt een prachtig stukje Alkmaar nu nog mooier.'

Latere start

De werkzaamheden voor de bouw van de brug stonden eerst voor de zomer van vorig jaar gepland. De vertraging is ontstaan doordat er problemen waren met het omleggen van de gas- en waterleiding. Inmiddels zijn deze leidingen omgelegd en kan de bouw starten.

Wethouder Duurzaamheid en Bereikbaarheid Jan Nagengast: 'We zijn tevreden dat de bouw van deze fraaie brug binnenkort van start gaat. De tegenvaller met de gas- en waterleiding bij de brug heeft een jaar vertraging opgeleverd, maar dat is nu gelukkig allemaal opgelost. De brug wordt een echte aanwinst voor Alkmaar. '



Gemeente Alkmaar