Ingezonden persbericht


()

Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, iedereen is uniek en mag zijn wie hij of zij is. De clip 'Uniek' van Rutger Tiesma (15) won de eerste prijs van Clips voor Vrijheid 2011, het online animatieproject van stichting HOLY. Ruim 3000 jongeren maakten tijdens workshops hun eigen clip voor vrijheid. Hieruit koos de jongerenjury de drie winnaars.

Heel veel gezichten wisselen elkaar af, wit, bruin, oud, jong, lelijk of mooi, in de achtergrond de tekst "Born this way". Met deze eenvoudige maar sterke beeldtaal overrompelde Rutger de jury. Uit het juryrapport: 'De muziek, Born this way, past hier perfect bij. Geweldig!' Rutger vond het thema 'Uniek' een goed onderwerp. 'In heel veel landen heb je namelijk geen vrijheid om jezelf te zijn. Met deze clip laat ik mensen zien die stuk voor stuk uniek zijn.'

Clip: Nutteloos

De clip 'Mediavrijheid' van tweedeprijswinnaars Tomas van der Meer (14) en Guido Loopik (12) heeft een actueel thema: censuur in de media. Tomas: 'Dat vinden wij niet goed. Je hebt WikiLeaks natuurlijk, maar in China kunnen mensen bijvoorbeeld niets lezen over een omstreden Nobelprijswinnaar.' Een mooi aspect van vrijheid, vond de jury. 'Deze clip laat zien dat je blij mag zijn dat je in Nederland woont.'

Het onderwerp dat Emma Verhulp (15) voor haar clip 'Nutteloos' koos, vond de jury 'origineel, maar ook controversieel'. Zij werd hiermee winnaar van de derde prijs. Volgens de jury is de boodschap, "gaan wij eigenlijk wel zo goed om met de vrijheid die we krijgen", erg goed verzonnen. Haar clip heeft heftige beelden, bijvoorbeeld van iemand die een wapen op je richt. Emma: 'Onder vrijheid versta ik dat je mag doen wat je wilt, maar dat er wel regels aan vast moeten zitten.'

Winnaars en genomineerde jongeren zijn aanwezig op de bevrijdingsfestivals op 5 mei in Haarlem, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Zwolle, Wageningen en Groningen. Hun clips worden op grote podiumschermen vertoond. Ze winnen een backstage VIP tour of een interview op het podium op het bevrijdingsfestival in hun regio!

Bekijk de prijswinnende en genomineerde clips op www.clipsvoorvrijheid.nl

VOOR DE REDACTIE:

LINKS:

Bekijk de 3 winnaars en 9 genomineerde clips met motivatie van makers op:

http://www.clipsvoorvrijheid.nl/cvv/nl/contents/ccontest/838

Voor het embedden van de 12 winnende en genomineerde clips:

http://www.youtube.com/user/HOLYanimatieplatform

Download persmateriaal:

http://www.clipsvoorvrijheid.nl/cvv/nl/contents/cpage/177

OVER STICHTING HOLY

Clips voor Vrijheid is een project van Stichting Holy.

HOLY stimuleert creativiteit en bewustwording onder jongeren door het geven van animatieworkshops over maatschappelijke thema's als vrijheid en duurzaamheid. Door de clips aan een breed publiek te vertonen laat HOLY de stem van de jongeren zien.

HOLY werd met Clips voor Vrijheid genomineerd voor een IPON Award 2010 in de categorie 'beste innovatieve softwareproduct voor het voortgezet onderwijs'.

Het HOLY Animatieplatform op internet telt 30.000 gebruikers. Samen maakten zij 15.000 clips. Jaarlijks volgen 5.000 jongeren een animatieworkshop van HOLY.

Merel Mirage is initiatiefnemer van Stichting Holy. Merel studeerde cum laude af op de postgraduate studie aan de Kunsthochschule für Medien in Keulen. Het realiseren van communicatie tussen verschillende culturen staat centraal in haar werk. Merel is een pionier op het gebied van nieuwe media.

CONTACT