Samenwerking tussen de vier Belgische energieregulatoren: de jaarlijkse statisitieken

04/05/2011 14:47

VREG

Jaarlijks publiceren de vier regulatoren een statistisch overzicht van de elektriciteits- en

aardgasmarkten in België. Het doel van deze publicatie blijft sinds de eerste publicatie in april 2005 onveranderd: de regulatoren willen de ontwikkeling van de mededinging opvolgen aan de hand van een gezamenlijk transparant document met uniforme en consistente statistieken over de

energiemarkt in België en in de drie gewesten.

Markante gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Wat de ontwikkeling van de Belgische energiemarkt betreft, was 2010 een jaar waarin de

herstructureringen ten gevolge van overnames en fusies uit het verleden verder uitgediept en

geconsolideerd werden. Onder meer de fusie van Suez en Gaz de France, hoewel reeds in 2006

aangekondigd, lag aan de basis van ontwikkelingen die vorig jaar verder een effect hadden op de

markt.

Er was vooreerst een rechtstreeks gevolg van de fusie, voortvloeiend uit de overname van Distrigas door het Italiaanse ENI: de portefeuilles worden herschikt en beide groepen beconcurreren elkaar op de Belgische gasmarkt.

Daarnaast was de aankondiging van de overname van International Power door de groep GDF Suez de aanleiding voor de verkoop van de participatie van GDF Suez in T-Power, de eigenaar van een gasgestookte centrale op de site van Tessenderlo Chemie.

Ook werd bij wet bepaald dat leveranciers of de met hen verbonden ondernemingen niet meer dan

24,99 % van het kapitaal of van de stemgerechtigde aandelen van een beheerder van een

vervoersinfrastructuur mogen bezitten. Als gevolg hiervan werd de groep GDF Suez verplicht om ten laatste op 31 december 2009 ten minste 13,51 % van haar deelneming in Fluxys af te staan.

Aansluitend hebben GDF Suez en Publigas in maart 2010 een akkoord gesloten over de overdracht aan Publigas van de volledige deelneming van Electrabel in Fluxys (38,5 %). De transactie vond plaats op 5 mei 2010. Naar aanleiding van deze transactie bedraagt de deelneming van Publigas in Fluxys 89,97 % terwijl de groep GDF Suez volledig verdwenen is uit het kapitaal van Fluxys.

Dit akkoord voorzag eveneens in de overdracht naar Fluxys van de deelneming van 6,8 % van de

groep GDF Suez in Fluxys LNG. Sinds 5 mei 2010 is Fluxys LNG hierdoor voor 100 % een

dochteronderneming van Fluxys geworden.

Ook de overname door het Franse EDF van SPE, de tweede elektriciteitsproducent van het land, vindt zijn oorsprong in het ontstaan van GDF Suez. Na de goedkeuring onder voorwaarden door de

Europese Commissie op 12 november 2009, heeft EDF eind september aangekondigd dat vanaf

oktober 2010 SPE de commerciële activiteiten van EDF Belgium zou overnemen, waardoor de

merknaam EDF zou verdwijnen. Aansluitend besliste de groep de lopende leveringsvergunningen niet te verlengen. De participatie van SPE in de kerncentrale Tihange 1 maakt geen deel uit van het

akkoord en blijft in handen van EDF.

In september 2010 liet het Zweedse Vattenfall dat sedert 1 juli 2009 eigenaar is van Nuon weten dat het zich wou focussen op zijn kernmarkten en dat de Belgische markt daar niet toe behoorde. Onder meer de beslissing om een elektrische centrale met een vermogen van 350 MW te bouwen in Manage werd voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het Belgische productiepark aangesloten op het net van Elia onderging in 2010 enkele wijzigingen: er werd 545 MW aan productiecapaciteit uit dienst genomen en 704 MW aan bijkomende productiecapaciteit in dienst genomen. Naast een reeks nieuwe WKK-eenheden en de indienstname van de centrale van Knippegroen werd op twee kerneenheden in Doel een vermogensverhoging gerealiseerd. Bovendien heeft Belwind 55 offshore windmolens van 3 MVA in dienst genomen tijdens het tweede semester van 2010.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel