Ingezonden persbericht



Persbericht

Tiel, 4 mei 2011

Centrosolar introduceert PV-privéplan om de markt voor zonnepanelen open te breken

Erik de Leeuw: "Zonne-energie is in ons land gewoon rendabel. Ook zonder financiële prikkels"

"Zonne-energie is voor de consument in ons land rendabel, zij het niet zo winstgevend als in België en Duitsland, waar de verkoop van zonne-energiesystemen momenteel zeer succesvol verloopt. Daar zijn helemaal geen subsidies voor nodig. Als de energiebedrijven zich aan de wettelijke plicht houden, om de teveel geproduceerde elektriciteit tegen een normaal tarief terug te nemen en de overheid hier duidelijk en structureel beleid voor opzet, dan wordt het rekensommetje voor de consument snel positief", zegt Erik de Leeuw, commercieel directeur van Centrosolar, een van de toonaangevende Duitse producenten van zonne-energie systemen. Centrosolar introduceerde in 2010 het zogenaamde PV-privéplan, dat gericht is op gunstige voorwaarden voor de aanschaf van zonnepanelen via bijvoorbeeld de werkgever. Binnenkort gaan de eerste projecten van start.

Het PV-privé project verwijst met een knipoog naar de zeer succesvolle PC-privé projecten, die werknemers in staat stelden om onder fiscaal gunstige voorwaarden via hun werkgever een PC aan te schaffen. "Wij gebruiken een soortgelijke constructie om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Omdat de zonnepanelen via de werkgever door een groep werknemers worden aangeschaft, zijn kortingen tot twintig procent mogelijk", zegt Erik de Leeuw. "We hebben de belangstelling voor een dergelijke constructie de afgelopen jaren in kaart gebracht en de eerste projecten gaan binnenkort van start. Via deze PV-privé projecten kunnen bedrijven en instellingen laten zien, dat ze werkelijk maatschappelijk verantwoord ondernemen en hun werknemers helpen om op een verantwoorde manier met energie om te gaan."

Erik de Leeuw kan eenvoudig aantonen, dat zonne-energie voor de consument in ons land ook zonder financiële prikkels zeer rendabel is. Een zonne-energie systeem van 10 panelen levert per jaar ongeveer 2000 kWh op. Daarmee voorziet een gemiddeld huishouden in ruim 50 procent van zijn jaarlijkse energiebehoefte. Die stroom hoef je niet in te kopen. Maar je produceert op zonnige dagen meer stroom dan je nodig hebt. Die teveel geproduceerde elektriciteit moeten de energiebedrijven afnemen en betalen. Daardoor heb je gegarandeerd 20 jaar lang een vaste prijs van circa 24 cent per kWh en ben je gevrijwaard van prijsstijgingen in de toekomst. Daarna is de stroom zelfs gratis.

De Leeuw wijst erop, dat niet alle energiebedrijven zo nalatig zijn met het terugnemen van teveel geproduceerde stroom als de laatste dagen wel eens wordt beweerd. Er zijn maatschappijen, die dat prima geregeld hebben. De consument kan de energiebedrijven die moeilijk doen, simpelweg wijzen op hun wettelijke plicht om maximaal 3.000 kWh elektriciteit per jaar terug te nemen tegen dezelfde prijs als waarvoor ze wordt ingekocht, of overstappen naar energiebedrijven die dat wel goed geregeld hebben. Erik de Leeuw: "Je ziet dat die regel in de Nederlandse wetgeving helaas nog niet zo goed verankerd is en dat de technische infrastructuur en de administratieve systemen van de meeste energiebedrijven daar nog niet voldoende op berekend zijn. In de politiek wordt nu gesproken over een terugnameverplichting tot 5.000 kWh en zelfs tot 10.000 kWh, waardoor zonne-energie zelfs voor bedrijven interessant wordt. Op dit moment is de hypotheekrenteaftrek al een prima ondersteuning. Als de lagere maandlasten waar zonnepanelen toe leiden in de toekomst ook worden vertaald in een hogere leencapaciteit, zou dit zelfs nog beter zijn. Daarnaast zou je qua ondersteuning de parallel kunnen trekken met hybride en elektrische auto's - die zijn schoon, en vrijgesteld van bpm en wegenbelasting. Voor zonnepanelen, ook schoon, zou dat een btw-vrijstelling betekenen."

Behalve over de onterechte negatieve publiciteit over zonne-energie, maakt De Leeuw zich zorgen over de kwaliteit van de zonne-energiesystemen, die nu op de markt aangeboden worden. "Je ziet dat er vaak goedkopere panelen uit China aangeschaft worden via lange en ondoorzichtige handelskanalen, waarop nauwelijks of geen kwaliteitscontrole is. Aangezien de zonne-energiemarkt jong is en in Nederland moeizaam op gang komt, is de wens om prijsdoorbraken in de markt te forceren sterk aanwezig. Sommige partijen proberen dan de prijs te drukken door de goedkoopste onderdelen te combineren. Dit hoeft niet altijd consequenties te hebben voor de kwaliteit, maar in de praktijk blijken de garantie en het onderhoud van dergelijke systemen problematisch. De verschillende componenten van een zonne-energiesysteem moeten goed op elkaar zijn afgestemd, dan is het rendement optimaal."

Centrosolar is een van de grootste, Duitse fabrikanten van complete zonne-energiesystemen. Het bedrijf is marktleider op de particuliere markt. Alle onderdelen worden volgens eigen specificaties of in eigen fabrieken geproduceerd en via een netwerk van goed opgeleide dealers verkocht. Ook in Nederland, waar Centrosolar eind vorig jaar in Tiel een eigen vestiging opende.




Ingezonden persbericht