Ingezonden persbericht


HET NATIONALE BALLET
P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 4 mei 2011

HET NATIONALE BALLET GESCHOKT OVER HET ADVIES VAN DE RAAD VOOR CULTUUR

Het Nationale Ballet is geschokt over het advies dat de Raad voor Cultuur afgelopen vrijdag uitbracht aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra. In het advies stelt de Raad voor om het subsidie aan Het Nationale Ballet met 26% te verlagen en om te zien naar een bij internationale standaarden passende omvang van het aantal dansers.

"Een dergelijke substantiële subsidieverlaging betekent onvermijdelijk dat we terug moeten van 80 dansers naar rond de 60", zegt Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet, "terwijl de Raad van ons tegelijkertijd een internationale voorhoedepositie eist. Daardoor zijn we straks niet meer in staat om de groot gemonteerde producties als Het Zwanenmeer, Giselle en The Sleeping Beauty, die grote aantallen dansers vereisen, adequaat te bezetten. Sterker: deze producties dreigen zelfs geheel uitgekleed te worden, een onaanvaardbare aantasting van het kwaliteitsniveau en van de beleving van deze producties. Een symfonieorkest laat je toch ook niet een Mahler met tien in plaats van zestien eerste violen spelen. Ook zullen we minder producties kunnen uitbrengen en worden internationale tournees haast onmogelijk."

Brandsen: "We zitten trouwens op dit moment al aan de ondergrens wat de omvang van het tableau betreft. Ter vergelijking: het Bolsjoi Ballet en het Marijinsky (Kirov) Ballet beschikken over meer dan 220 dansers, het Ballet van de Parijse Opera 140, terwijl The Royal Ballet in Londen, American Ballet Theatre en het New York City Ballet meer dan 90 dansers in dienst hebben. Zelfs de nationale gezelschappen van Finland, Hongarije en Denemarken zijn fiks groter. Het Nationale Ballet behoort nu kwalitatief gezien tot de wereldtop. Die positie gaan we verliezen als het advies werkelijkheid wordt. Dat geldt ook voor de leidende positie die Nederland nu nog als voorhoedespeler op het gebied van de kunsten inneemt."

Brandsen wijst op de internationaal samengestelde Visitatiecommissie dans- en operagezelschappen, die recentelijk in opdracht van het Ministerie van OC&W Het Nationale Ballet beoordeelde, en in haar rapport stelde dat Het Nationale Ballet zich nationaal en internationaal van andere gezelschappen onderscheidt in repertoire, en dat de artistieke output groot en van uitstekende kwaliteit is. De commissie beloonde Het Nationale Ballet met een score van 9 keer 'excellent' en 3 keer 'uitstekend'.

Brandsen: "Een achteruitgang van een groot naar een middelgroot gezelschap zal ook zijn uitwerking niet missen op de aanzuigende werking van Het Nationale Ballet op belangwekkende choreografen en topsolisten. Zij zullen minder geneigd zijn om voor Het Nationale Ballet en Amsterdam te kiezen als het gezelschap in het internationale veld niet langer meetelt. Het voornemen van de Raad betekent een vernietiging van veel van hetgeen Het Nationale Ballet in 50 jaar in deze unieke kunstvorm - waarvan wij schatbewaarder zijn en die geen andere instelling in Nederland in staat is te brengen - heeft opgebouwd. Bovendien heeft ons publiek recht op topkwaliteit."

*** einde persbericht***