Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
4 mei 2011


--Persbericht-

Oost Gelre houdt vast aan twee bibliotheken
Bibliobus voor kleine kernen blijft tot 2013

Het College van B&W van Oost Gelre zal de raad voorstellen te kiezen voor één servicebibliotheek en één servicepunt in Oost Gelre. Ook is het voorstel de bibliobus tot april 2013 te handhaven in de kleine kernen. Daarnaast wil het college onderzoek laten doen naar samenwerking met Scholengemeenschap Marianum.

De bibliotheek van Oost Gelre moet met ingang van 31 maart 2013 in totaal 50% bezuinigen. Het besluit van het college sluit aan bij het zogenaamde Acta-advies waarin de scenario's voor bezuinigingen voor de Bibliotheek Oost Achterhoek zijn beschreven. Wethouder Wentink hierover: "In het Acta-advies zijn drie scenario's beschreven. Wij kiezen voor een variant tussen scenario 1 en 2, het zogenaamde consensusmodel. Maar wel met maatwerk voor Oost Gelre."

Servicebibliotheek
In dit model zou er één servicebibliotheek en één servicepunt komen. De servicebibliotheek richt zich op leesbevordering en informatie, maar ook nadrukkelijk op algemene dienstverlening aan alle inwoners. Specifieke doelgroepen als jeugd en ouderen krijgen extra aandacht. Het servicepunt richt zich ook op leesbevordering en informatie, maar heeft een beperkter aanbod naar de overige inwoners. Wethouder Wentink: "De servicebibliotheek is dus wat forser uitgevoerd dan het servicepunt. Het Acta-advies ging er van uit dat de servicebibliotheek in Lichtenvoorde zou komen, simpelweg omdat daar de meeste mensen wonen. Voor het college is dat nog geen uitgemaakte zaak. Daar wordt pas later een besluit over genomen".

Bibliobus
In het collegevoorstel blijft de bibliobus in de kleine kernen voorlopig gehandhaafd tot begin 2013. Voorwaarde is wel dat de Provincie Gelderland dit initiatief ook financieel blijft ondersteunen. "We hebben nu de tijd om te bedenken hoe we dit in de toekomst willen organiseren. De kleine kernen zijn een speerpunt van het college en een bibliotheekvoorziening vinden wij belangrijk. Hoe die voorziening er uit komt te zien kunnen we nu zorgvuldig bekijken."

Samenwerking Marianum
Het college vraagt aan de bibliotheek om onderzoek te doen naar een samenwerking met het Marianum of naar eventuele andere locaties om een bibliotheek te vestigen. Wethouder Wentink meent dat het goed is om deze opties te onderzoeken: "Het gaat er niet om of je dat nu al wilt. Het gaat er om te weten wat de mogelijkheden zijn. Er moet fors bezuinigd worden, maar je wilt wel een representatieve bibliotheek hebben in Lichtenvoorde en in Groenlo. Geld dat je door slimme huisvesting bespaart kun je inzetten voor een completer aanbod."

Raadsbehandeling
Op 6 juni 2011 neemt de gemeenteraad een besluit over het collegevoorstel. Daarvóór wordt het behandeld in de Commissie Maatschappij en Bestuur op 31 mei 2011.



Gemeente Oost-Gelre