Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
4 mei 2011


--Persbericht-

Oost Gelre stopt project buurtbemiddeling

Het College van B&W heeft besloten het project buurtbemiddeling met ingang van 2012 te beëindigen. De ervaring is dat er te weinig aanmeldingen voor bemiddeling zijn. Ook blijkt dat buurtbemiddeling niet in staat is om in ernstige gevallen van buurtconflicten te bemiddelen.

Het project buurtbemiddeling is in 2008 gestart voor een periode van 3 jaar. Vrijwilligers bemiddelen in buurtconflicten. De kosten worden gedeeld door gemeente en woningcorporaties. Van de ongeveer 20 aanmeldingen per jaar melden wordt gemiddeld in 6 gevallen buurtbemiddeling toegepast. Het college is van mening dat dit aantal niet in verhouding staat tot de kosten die er voor gemaakt worden, jaarlijks ruim E 8000,- subsidie.

Ook blijkt dat de meldingen, waar buurtbemiddeling een rol zou kunnen spelen, verspreid zijn over de hele gemeente Oost Gelre. Door deze spreiding is de algemene leefbaarheid in de wijken niet in het geding.

Tenslotte is tijdens de projectperiode gebleken dat de meer ernstige gevallen van buurtconflicten niet in aanmerking voor buurtbemiddeling. De vrijwilligers zijn hier onvoldoende voor toegerust. Deze gevallen vragen dus nog steeds inzet van instanties als politie en woningcorporaties. Het college gaat er van uit dat na beëindiging van het project buurtbemiddeling ook de minder ernstige buurtconflicten weer binnen het lokale zorgnetwerk worden opgelost. In dit geval politie en woningcorporaties, eventueel in samenwerking met organisaties voor hulpverlening als Sensire, GGNet of Iriszorg.