Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 11.20 - Coalitieakkoord provincie biedt kansen voor Boskoop

Op 21 april 2011 presenteerde de nieuwe coalitie van de Provincie Zuid-Holland het hoofdlijnenakkoord `Zuid-Holland verbindt en geeft ruimte'. De gemeente Boskoop ziet in het akkoord kansen en aanknopingspunten voor de realisatie van haar eigen ambities.

Het college van de gemeente Boskoop is verheugd te lezen dat de provincie de komende vier jaar extra geld investeert in infrastructuur, natuur en recreatie en `groene' ondernemers ook de ruimte biedt om te ondernemen. De coalitie wil bovendien verbindingen leggen tussen de kwaliteiten die deze regio rijk is (verbindingen tussen historie, natuur, water, landschap, lokale economieën, steden en dorpen en tussen partijen (publiek en privaat). Dat alles is hard nodig voor de groei en versterking van de positie van de Greenport regio Boskoop en voor de realisatie van een vitale leefomgeving in dit gebied.

Floriade
Veel van de doelstellingen uit het hoofdlijnenakkoord sluiten naadloos aan op de visie op de Floriade 2022, die de afgelopen maanden met diverse gemeenten, provincie en private partijen is ontwikkeld. Daarin staat de vitale samenleving centraal, die ontstaat door de kernkwaliteiten van dit gebied met elkaar te verbinden. Dit is alleen snel en efficiënt te realiseren als de wet- en regelgeving van de diverse overheden op elkaar wordt afgestemd. De provincie kan hiervoor de randvoorwaarden scheppen.

Infrastructuur
De coalitie stelt 200 miljoen euro extra beschikbaar voor nieuwe prioriteiten. De leefbaarheid in de kern van Boskoop en de bereikbaarheid en de interne ontsluitingsstructuur voor de aan- en afvoer van producten van en naar de Greenport regio Boskoop voldoen al langer niet aan de huidige eisen en zijn zeker niet op de toekomst gericht. Om de knelpunten op te lossen zijn stevige ingrepen in de infrastructuur noodzakelijk. De combinatie van RODS geld voor aankoop van delen van het Bentwoud maken zowel de verdere realisatie van het Bentwoud als de aanleg van de Westelijke randweg mogelijk. Een verdere uitwerking van de N207 Corridorstudie kan bepalen op welke wijze een oost-west verbinding op de beste wijze gerealiseerd kan worden.

Natuur en recreatie
De coalitie wil 35 en 100 miljoen euro extra investeren in respectievelijk de aanleg van fietspaden en aanleg van groen voor recreatie en ontspanning. Door de steden en dorpen te verbinden met de natuur, de cultuur, het landschap en het water in het Groene Hart en extra daarin te investeren ontstaat een impuls voor de recreatieve mogelijkheden voor zowel mensen van binnen als buiten Boskoop en het Groene Hart. Het betekent tevens een impuls voor een meer vitale leefomgeving.

Regionale economie
Om de positie van de Greenport regio Boskoop te versterken en te behouden is niet alleen een betere bereikbaarheid nodig, maar ook innovatie en verduurzaming van de sierteeltsector. De 20 miljoen euro extra van de provincie, maar ook de voorgestelde coalities tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden en het verwerven van extra (Europese) financiële middelen zijn hiervoor hard nodig.

RijnGouweLijn
Boskoop is teleurgesteld over de voorgenomen aanpassing van het tracé van de RijnGouweLijn. Door deze over bestaand spoor buiten Leiden om te laten lopen, mist de provincie kansen voor een hoogwaardige verbinding van stad en platteland in deze regio. De ambitie achter de RijnGouweLijn is namelijk het stimuleren van het openbaar vervoer en in het bijzonder het woon-werkverkeer. Door een hogere `rijfrequentie' wordt bovendien de leefbaarheid in de kleine kernen bevorderd. Boskoop betaalt een aanzienlijk bedrag voor de ontwikkeling van de RijnGouweLijn gebaseerd op het afgesloten bestuursakkoord. De door de provincie opgelegde eisen met betrekking tot de ontwikkelingen rond de Parklaan hebben gezorgd voor een jarenlange vertraging voor nieuwbouwplannen en derving van inkomsten. Op 12 mei vindt een bespreking plaats tussen de wethouders van de betrokken gemeenten (Alphen aan den Rijn, Rijnwoude, Zoeterwoude, Gouda, Waddinxveen en Boskoop). Doel van de bijeenkomst is om informatie uit te wisselen en een gezamenlijke reactie richting de provincie voor te bereiden.

Ruimtelijke ordening
De vastgestelde Intergemeentelijke Structuurvisie (ISV) is recent aangeboden aan de provincie om opgenomen te worden in de Provinciale Structuurvisie (PSV). Hoewel niet expliciet genoemd gaan we ervan uit dat de ISV conform afspraak integraal wordt overgenomen in de tweede herziening van de PSV. Hiermee worden de ruimtelijke ambities van deze regio geborgd.