Ingezonden persbericht



Amsterdam, 21 april 2011


Landbouwactivisten voeren actie tegen gentech-maisveld van Monsanto

Op woensdag 4 mei gaan landbouwactivisten van ASEED een gentech-proefveld bestoken met bloemenzaad. Het veld waar genetisch gemanipuleerde mais van chemie- en biotechnologie-gigant Monsanto verbouwd gaat worden, ligt vlak buiten Lelystad op een proefboerderij van de Universiteit Wageningen.

De actie is het slot van een driedaags landbouwactiekamp dat plaatsvindt op de biologisch-dynamische boerderij GAOS bij Swifterbant. ASEED woordvoerder Sasja de Vries: "Gentechmais maakt bedrijven als Monsanto machtiger en biologische landbouw onmogelijk. Maar gentechgewassen bieden helemaal geen oplossing voor het voedselprobleem. Om ons verzet tegen dit soort proefvelden kracht bij te zetten gaan we het nu nog braakliggende veld bestoken met zadenbommen." De mais die wordt getest is resistent gemaakt tegen het gif Roundup van Monsanto, zodat dat in grote hoeveelheden gebruikt kan worden tijdens de teelt. Het gifgebruik in de landbouw is door dergelijke gewassen enorm toegenomen.


Tijdens het driedaagse landbouwactiekamp kunnen deelnemers meedoen aan tal van workshops en presentaties. Thema's voor presentaties zijn onder andere megastallen, soja, streekvoedsel, de klimaatcrisis en het zelf beginnen met boeren. In workshops wordt uitgelegd hoe een voedselcoöperatie te organiseren, buurtmoestuinen te starten of bijenhotels te maken. Ook zijn er discussies met activisten over verschillende vormen van protest tegen gentech-proefvelden: van genspot-tochten om bekendheid te geven aan een proefveld tot openlijk aangekondigde 'veldbevrijdingen'. Er worden tussen de 50 tot 100 deelnemers verwacht uit binnen- en buitenland. Doel van het evenement is om mensen die actief zijn rond duurzame voedselproductie en landbouw samen te brengen en meer mensen te interesseren in alternatieven voor industriële landbouw.

ASEED is een actieorganisatie met campagnes over de import van soja voor veevoer, genetische manipulatie en het opzetten van voedsel-coöperaties. ASEED zet zich in voor de omslag van industriële landbouw naar een duurzame en rechtvaardige voedselvoorziening.


Meer informatie over het programma is te vinden op http://www.aseed.net/landbouwactiekamp

--------------------

Noot voor de redactie; (