Gemeente Grootegast


4 mei-voorschriften
Logo 4 en 5 mei

Tijdens de Nationale Herdenking op 4-5-2011 herdenken we iedereen die, waar ook ter wereld, is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Dit doen we door om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht te nemen. Voor 2011 is het thema: âVeiligheid op straatâ.

Het vlaggen
Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang hangt van alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag, zonder wimpel, half stok. Na de herdenking mag de vlag niet in top worden gehesen.

De (kerk)klokken
Van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van alle kerken. Daar waar de klokken hinderlijk zijn voor de voortgang van de herdenkingsbijeenkomsten, worden de klokken eerder stopgezet. De klok die de tijd aangeeft slaat om 20.00 uur 8 slagen, deze vallen binnen de
2 minuten stilte.

De 2 minuten stilte
Van 20.00 uur tot 20.02 uur wordt op de herdenkingsplaatsen en in de naaste omgeving volkomen stilte in acht genomen. De enige uitzondering kunnen de 8 slagen van de klok zijn. Voor zover mogelijk worden alle activiteiten in het openbare leven en het verkeer gedurende deze 2 minuten stopgezet. De radio- en televisieomroepen en het openbaar vervoer vervullen hierbij een voorbeeldfunctie.

Uiterlijk vertoon
Tijdens de stille tocht en de herdenkingsplechtigheid worden geen spandoeken, vlaggen, vaandels of andere uiterlijke tekenen van politieke of persoonlijke overtuiging getoond. Alleen op de linten van de kransen en bloemstukken is plaats voor vermelding van namen van organisaties. Omdat ook de militaire slachtoffers uit het Nederlandse leger worden herdacht, is het wel mogelijk dat personen die daartoe gerechtigd zijn uniformen uit het Nederlandse leger of van de voormalige Binnenlandse Strijdkrachten dragen, desgewenst met de daarbij passende decoraties.

Stille tochten
In de gemeente zal in 4 dorpen een stille tocht worden gehouden en zal namens het gemeentebestuur het woord worden gevoerd.
* Niekerk-Oldekerk-Faan: wethouder dhr. S. Smedes
* Grootegast: wethouder mw. H. van der Sluis
* Doezum: burgemeester dhr. K.B. Dijkstra
* Opende: wethouder dhr. M. de Haan

Iedereen mag meelopen met de stille tocht, mits absolute stilte in acht wordt genomen. Bij de verschillende monumenten in de dorpen wordt onder meer een krans gelegd namens het gemeentebestuur.