Ingezonden persbericht

Vraagtekens bij veel Nederlanders over uitleg USA n.a.v. dood Osama Bin Laden

Het succesverhaal van de Amerikanen over de dood van Osama Bin Laden heeft tot nu toe lang niet alle Nederlanders overtuigd; een grote groep zet vraagtekens bij de gegeven toelichting. Dit blijkt uit een onderzoek onder de Nederlandse bevolking door onderzoekbureau Motivaction dat in de afgelopen twee dagen is uitgevoerd.

Hoewel het merendeel van de Nederlandse bevolking (61%) overtuigd is dat Bin Laden ook daadwerkelijk is gedood, geeft een ruime minderheid (40%) aan hier (zonder aanvullend bewijs) niet van overtuigd te zijn.

Ondanks de sceptisch over de toedracht, vindt een merendeel (64%) het wel terecht dat de Amerikanen Osama gedood (zou) hebben en ruim de helft (54%) zegt er zelfs 'blij' om te zijn. Met name het gevoel dat het recht gezegevierd heeft, overheerst (55%). Maar 45% van de Nederlandse bevolking had nog liever gezien dat Bin Laden gearresteerd zou zijn.

De Nederlandse bevolking heeft verder niet de illusie dat de dood van Bin Laden leidt tot een veiligere wereld of dat de betrekking met de Arabische landen hiermee verbeterd zullen worden. Integendeel, 78% van de Nederlandse bevolking is bang dat de dood van Bin Laden zal leiden tot wraakacties en aanslagen op Westerse landen. Ook de beelden van feestvierende Amerikanen dragen bij aan angstgevoelens voor terroristische wraakacties. Zo geeft 56% aan dat de beelden zullen leiden tot nieuw terroristische aanslagen. Ondanks deze angst geeft 50% aan begrip te hebben voor de feeststemming van de afgelopen dagen onder de Amerikanen.

Driekwart van de Nederlandse bevolking (75%) vind het terecht dat voorkomen is dat het graf van Bin Laden een bedevaartsoord wordt. Maar de geloofwaardigheid van het 'zeemansgraf' lijkt niet echt sterk; bijna de helft (44%) heeft moeite dit te geloven en 35% denkt dat als zijn lichaam daadwerkelijk in zee is gegooid, dat dit is gedaan om de werkelijke gebeurtenissen verborgen te houden.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is gebaseerd op een vragenlijst onder een grootschalige representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking van 18 tot en met 70 jaar (n=968). De dataverzameling vond plaats op 2 en 3 mei. Voor de dataverzameling is gebruikgemaakt van het StemPunt.nu-panel van Motivaction (www.stempunt.nu) waar nu bijna 70.000 Nederlanders aan deelnemen.

De resultaten zijn door middel van propensityweging gecorrigeerd voor de invloed van internetpanels. De steekproef is propensity uitgestuurd en gewogen op de variabelen leeftijd, opleiding, Nielsen regio, geslacht, Mentality milieus en stemgedrag TK 2010. De vragenlijst die bij deze peiling is gebruikt is voor belangstellenden op te vragen bij Motivaction.

Informatie

Bij gebruik van bovenstaande onderzoekgegevens Motivaction als bron vermelden.