Gemeente Zwartewaterland



Dodenherdenking Zwartewaterland


De plaatselijke herdenking gevallenen wordt gehouden op woensdag 4 mei a.s. in Genemuiden Hassselt, Kamperzeedijk en Zwartsluis. De herdenking staat in het teken van alle gevallen burgers en militairen die sinds 10 mei 1940, wanneer of waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk zijn gevallen, en allen die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen en houdt tevens een bezinning in op heden en toekomst van ons land en volk. Van `s avonds 18.00 uur tot zonsondergang zullen van alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok worden gehangen. Particulieren worden verzocht deze gedragslijn te volgen.

Hasselt
In Hasselt begint om 19.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis een bijeenkomst.
Om 19.30 uur kan iedereen deelnemen aan een stille tocht, die begint bij het gemeentehuis. De weg naar de plaats der plechtigheid, het oorlogsmonument bij de Ned. Hervormde kerk, zal te voet en in volkomen stilzwijgen worden afgelegd. Na de plechtigheid speelt de muziekvereniging nog een lied. Na afloop hiervan marcheert de muziekvereniging af naar de Nieuwstraat. De stoet wordt ter hoogte van het einde van de Nieuwstraat ontbonden.

Genemuiden
In Genemuiden begint de stille tocht om 19.30 uur op het Havenplein. De weg naar het monument in het Springerpark zal eveneens te voet en in volkomen stilzwijgen worden afgelegd. Na de plechtigheid is er voor de deelnemers koffie in het Hervormd wijkgebouw Genemuiden.

Zwartsluis
In Zwartsluis begint de bijeenkomst om 18.45 uur in de Hervormde kerk. Na deze bijeenkomst gaat de stille tocht naar de Joodse begraafplaats. Hierna wordt de tocht voortgezet naar de Algemene begraafplaats. Na de plechtigheid is er voor de deelnemers aan de stille tocht koffie in het Trefpunt naast de Hervormde kerk.

Kamperzeedijk
Aan de Kamperzeedijk vertrekt de stoet om 19.50 uur vanuit de Driester naar het oorlogsmonument. Na afloop van de plechtigheid is er voor iedereen koffie in de Driester.

Van 20.00 uur tot 2 minuten daarna zal op de herdenkingsplaatsen absolute stilte in acht worden genomen. Er worden geen toespraken gehouden.

De horecabedrijven wordt verzocht van 18.00 uur tot 21.00 uur de uitoefening van het bedrijf zodanig te beperken, dat daaraan elk vermakelijkheidskarakter ontbreekt.
Gedurende de periode van 18.00 tot 21.00 uur dient buitenverlichting, zoals neonverlichting en lichtbakken, gedoofd te zijn.