Provincie Drenthe



Start m.e.r.-procedure voor de uitbreiding van de zandwinning van kalkzandsteenfabriek Roelfsema te

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben op 21 april 2011 een schriftelijke melding ontvangen van Calduran Kalkzandsteen BV (hierna Calduran) over het voornemen om de zandwinlocatie te Hoogersmilde met circa 15 hectare uit te breiden in noordelijke richting. Deze uitbreiding betreft een m.e.r.-plichtige activiteit.

De m.e.r.-plicht

Het doel van een milieueffectrapportage (m.e.r.) is om bij besluitvorming over plannen en besluiten over activiteiten die belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu kunnen hebben, het milieubelang volwaardig te laten meewegen.

Om de gewenste uitbreiding van de zandwinning te kunnen realiseren zijn ten minste twee overheidsbesluiten nodig: een besluit van de gemeente Midden-Drenthe over een bestemmingplan dat de uitbreiding mogelijk maakt en een besluit van de provincie Drenthe over de vergunning op grond van de Ontgrondingenwet.

Het bestemmingsplan is m.e.r.-plichtig op grond van het Besluit m.e.r., bijlage D, categorie 16.1 en op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 die aangeeft dat voor de beoogde activiteit een passende beoordeling uitgevoerd dient te worden. Ook de vergunning op grond van de Ontgrondingenwet is m.e.r.-plichtig.

De gemeente Midden-Drenthe en de provincie Drenthe hebben in overleg met de initiatiefnemer besloten om ten behoeve van beide overheidsbesluiten één milieueffectrapport te laten op stellen.

De provincie Drenthe treedt daarbij op als coördinerend bevoegd gezag.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau ligt ter inzage

Als start van deze m.e.r.-procedure is door Calduran een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld, waarin wordt beschreven wat er onderzocht zal gaan worden. Deze notitie zal gedurende zes weken ter inzage liggen, van 6 mei 2011 tot en met 10 juni 2011, op de volgende plaatsen:

* het provinciehuis te Assen, Westerbrink 1, 9405 BJ Assen telefoon (0592) 36 55 55;

* het gemeentehuis te Beilen, Raadhuisplein 1, 9411 NB Beilen telefoon (0593) 53 92 22.

Tevens is deze Notitie Reikwijdte en Detailniveau (met daarbij nog aanvullende informatie) digitaal in te zien via de websites van de provincie en de gemeente, via http://www.provincie.drenthe.nl/ (doorklikken op bekendmakingen) en via http://www.middendrenthe.nl/ (en dan doorklikken op actueel > bekendmakingen).

In de periode van 6 mei 2011 tot en met 10 juni 2011 kan eenieder hierop een schriftelijke reactie sturen naar het volgende adres:

Gedeputeerde Staten van Drenthe

t.a.v. de heer B. Klijs

Postbus 122

9400 AC Assen

Procedure

Naast het terinzageleggen van de notitie Reikwijdte en Detailniveau worden de betrokken bestuursorganen en wettelijke adviseurs geraadpleegd. Ook wordt de onafhankelijke Commissie voor de m.e.r. gevraagd advies uit te brengen. De binnengekomen reacties en adviezen worden aan de initiatiefnemer meegegeven als richtlijn voor het op te stellen milieueffectrapport.

Het uiteindelijke milieueffectrapport zal samen met het bestemmingsplan ter inzage worden gelegd.

Over de resultaten van het MER-onderzoek zal Calduran in een informatiebijeenkomst later dit jaar de omwonenden en verdere belangstellenden nader informeren.

Meer informatie

Hebt u vragen over of naar aanleiding van deze publicatie, dan kunt u contact opnemen met de provincie, de heer B. Klijs, telefoon (0592) 36 56 64 of per e-mail b.klijs@drenthe.nl