Gemeente Doetinchem

Raad honoreert initiatief ouderen

4 mei 2011

De Doetinchemse gemeenteraad heeft ingestemd met een ontmoetingscentrum voor ouderen in het nieuwe cultuurcluster 't Brewinc. De gemeente investeert een ton. Daarmee honoreert de politiek het initiatief van de ouderen en neemt ze een voorschot op de bezuinigingen.

,,In het centrum zijn veel senioren in appartementen komen wonen. Zij hadden nog geen ontmoetingsplek", verklaart voorzitter Freek de Vos van het Centraal Senioren Overleg de behoefte. ,,Wat we al tien jaar wensten, wordt eindelijk gerealiseerd", zegt medebestuurslid Jan Twilt.

Hun Overleg van de bonden PCOB, KBO en ANBO vertegenwoordigt zo'n vijftienhonderd ouderen. Tweehonderd van hen kozen afgelopen herfst tijdens bijeenkomsten voor vestiging op de begane grond van het cultuurcluster. Ouderen zullen als vrijwilliger zorgen voor de organisatie en het beheer. Met VVV, bibliotheek en streekarchief als buren krijgen ze een levendige ontmoetingsplek. Alle fracties toonden zich enthousiast over de locatie en het initiatief eenzaamheid tegen te gaan. Onder het motto 'hoe ouder hoe slimmer' suggereerde GroenLinks-raadslid Kuipers tevergeefs het budget helemaal ter beschikking van de ouderen te stellen. ,,Misschien weten zij het geld beter in te zetten."

Namens SGP-ChristenUnie deed raadslid Bulten een oproep aan iedereen om in de eigen omgeving 'onze naasten niet te vergeten'. Hij waarschuwde dat het college met de nieuwe investering en het afsluiten van een huurcontract vooruitloopt op de bezuinigingsdiscussie die Doetinchem nog voert.
Ook VVD en CDA lieten zich kritisch uit over de gang van zaken. ,,We hadden beter kunnen wachten tot na een besluit over bezuinigingen", voegde D66'er Moïze de Chateleux toe.
Wethouder Van Dijk erkende dat hij voor de muziek uitloopt. Toch wist hij zijn critici van het nut van het nemen van een 'aanvaardbaar risico' te overtuigen: in 't Brewinc was nog maar één ruimte te huur en de benodigde aanpassingen kunnen goedkoper tijdens dan na de bouw worden uitgevoerd.