Gemeente Ede

dinsdag, 3 mei 2011

College stelt huisvestingpslan scholen vast

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het Integraal Huisvestingsplan (IHP) 2012 - 2015 in juni voor besluitvorming aan de gemeenteraad voor te leggen.

Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad nog besloten om structureel EUR 500.000,= per jaar te bezuinigen op onderwijshuisvesting. Dit heeft betekent dat de gemeente het beleid om schoolgebouwen na 40 jaar in beginsel te vervangen heeft moeten loslaten. Met deze keuze is na de bezuiniging nog wel ruimte ontstaan om in de kwaliteit van de bestaande schoolgebouwen te kunnen investeren.

Kwaliteit

De verordening onderwijsvoorzieningen is en blijft de basis van het beleid. Maar om daarnaast de kwaliteit van onze schoolgebouwen in de toekomst te kunnen handhaven heeft het college een aantal maatregelen voorgesteld:

* de verbetering van het binnenklimaat van alle schoolgebouwen in het primair- en speciaal onderwijs;

* kwaliteitsbehoud door (ingrijpend) onderhoud;
* kwaliteitsverbetering van schoolgebouwen door de herontwikkeling in enkele aandachtsgebieden.

Verbetering binnenklimaat

Het binnenklimaat is een belangrijk thema in het onderwijs. Veel gebouwen voldoen niet aan de minimale eisen die tegenwoordig aan het binnenklimaat worden gesteld. Met behulp van een éénmalige bijdrage van het rijk en van de gemeente is het vorige jaar het binnenklimaat van een beperkt aantal scholen verbeterd kunnen worden. Het college heeft nu EUR 3 miljoen gereserveerd met de bedoeling om het binnenklimaat in alle scholen in het primair- en speciaal onderwijs op een aanvaardbaar niveau te brengen.

Buitenonderhoud

Ook heeft het college besloten om de post buitenonderhoud van schoolgebouwen te verhogen van EUR 800.000,= naar EUR 1 miljoen. Dit is nodig nu scholen in beginsel niet meer na 40 jaar worden vervangen. Het college heeft verder enkele aandachtsgebieden benoemd met de bedoeling de in deze gebieden gevestigde scholen en andere maatschappelijke voorzieningen te herontwikkelen. Dit is nodig omdat in deze gebieden er sprake is van groeiende leegstand en verouderde scholen en accommodaties. Om een dergelijke herontwikkeling de komende jaren mogelijk te maken, heeft het college tot 2020 jaarlijks een stelpost van EUR 966.000,= op de begroting gereserveerd. Een deel hiervan (EUR 125.000,=) is bestemd voor het speciaal onderwijs.

Nieuwbouw

Naast de bestaande schoolgebouwen zijn nieuwe scholen nodig in de uitbreidingsgebieden in onze gemeente. Het gaat hierbij om nieuw te bouwen scholen op het Enkaterrein (in totaal 14 klassen) en op de kazerneterreinen. Voor de nieuwbouw van scholen op het Enkaterrein is een investering van in totaal bijna EUR 4,5 miljoen opgenomen. Het college heeft al wel rekening gehouden met de investeringen op de kazerneterreinen maar die vallen buiten de reikwijdte van dit IHP.