Gemeente Ede

dinsdag, 3 mei 2011

Innovatief Grondbeleid Ede draagt bij aan groei Ede

Het college van B&W heeft de nota grondbeleid vastgesteld. De nota grondbeleid gaat voor de komende vier jaren uit van een innovatieve aanpak om locaties te (ver)kopen. De gemeente Ede beschikt over bijzonder mooi gelegen locaties voor het bouwen van woningen en bedrijven. Het gaat dan met name om de kazerneterreinen grenzend aan de Veluwe en aan de bedrijven-terreinen op de aansluiting van de A30 en de A12. Maar ook Kernhem en bedrijvenpark De Vallei zijn bijzonder waardevolle gebieden. Met de maatregelen in het nieuwe grondbeleid wil de gemeente de waarde van deze gronden ten volle benutten.

Ruimte nodig

De komende jaren is er ruimte nodig voor woningen, voorzieningen en bedrijvigheid. Prognoses wijzen op een groei van de Edese bevolking gedurende ten minste 15 jaren. Ede verwacht dat zij in de toekomst aantrekkelijke nieuwbouw aanbiedt voor woningzoekenden en bedrijven uit de regio. Daarnaast wil Ede woningzoekenden en ondernemers van buiten de regio interesseren voor vestiging in Ede.

Prognose Groei

Door het voeren van een actief grondbeleid streeft de gemeente naar een tijdige beschikbaarheid van grond voor de gewenste functies (woningbouw, bedrijvenvestiging of voorzieningen.). Ede ziet volop kansen om de beschikbare grond voor deze doelen goed te verkopen. Daarvoor gaat zij de komende jaren gebruik maken van nieuwe maatregelen

Innovatieve maatregelen Grondbeleid

Het grondbedrijf heeft in het nieuwe Grondbeleid maatregelen opgenomen die ervoor moeten zorgen dat de bouw van woningen en voorzieningen in een behoorlijk tempo doorloopt en dat de kosten van de investeringen worden terugverdiend. Enkele maatregelen zijn:

* Flexibeler grondprijsbeleid

Samenwerking met partners zoals makelaars en beleggers en contracten die nauwkeurig inspelen op de omstandigheden van de kopers. Daaronder valt bijvoorbeeld ook meedenken in de financiering van de koper om projecten haalbaar te maken

* Nieuwe woonproducten

Aanbieden van grond voor collectief particulier opdrachtgeverschap en voor individuele vrije kavels. Ook voor de grondverkoop aan projectontwikkelaars worden nieuwe modellen toegepast, geïnspireerd op elders ontwikkelde of eigen ideeën.

* Herbestemmen en verkopen van percelen

* Bevorderen concurrentie

Ede wil de concurrentie bevorderen tussen afnemers van grond om zo de beste opbrengst te realiseren. Dat betekent aanbesteden waar mogelijk en ook op de markt voor goedkope woningen aan meer partijen kansen bieden.

Andere Tijden

De nieuwe nota Grondbeleid gaat ervan uit dat een andere aanpak nodig is in verband met de veranderende economische situatie in Nederland. Ondanks de geprognosticeerde groei, de centrale ligging van Ede en de kwaliteit van de omgeving, heeft de recessie ook gevolgen voor marktontwikkelingen in Ede. De woningbouwproductie zal in een ander tempo verlopen, vooral door de financieringsvoorwaarden voor woonconsumenten en bedrijven.