Gemeente Soest

Soest stimuleert energiebesparing in woningen

4 mei 2011

Huiseigenaren in Soest kunnen vanaf 5 mei een duurzaamheidslening bij de gemeente afsluiten. Met deze lening krijgen eigenwoningbezitters de mogelijkheid om tegen geringe kosten energiebesparende investeringen te doen in de woning. De gemeente Soest roept de duurzaamheidslening in het leven om eigenwoningbezitters te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen.

Zo wordt de Soester woningvoorraad energiezuiniger en duurzamer. De regeling duurzaamheidslening is gebaseerd op een zogenaamd revolverend fonds, waarbij aflossingen en rente gebruikt worden om leningen voor nieuwe belangstellenden af te sluiten.

Informatie over de aanvraag van een duurzaamheidslening

De duurzaamheidslening wordt toegepast voor het treffen van voorzieningen aan bestaande eigen woningen ten behoeve van het verbeteren van de energie¬prestatie. Er kan een lening worden afgesloten van maximaal 15.000 en minimaal 2.500 euro.

Alleen eigenaren met woningen tot een maximum WOZ-waarde van 350.000 euro en van minstens 10 jaar oud komen voor een lening in aanmerking. Mogelijke energie¬besparende maatregelen die getroffen kunnen worden zijn: dak-, vloer- en gevelisolatie en dubbele beglazing.

Ook kan de lening voor energieopwekkende maatregelen gelden, zoals zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen of kleine windturbines.

De duurzaamheidslening is de eerste 3 jaar aflossingsvrij; de huizenbezitter betaalt dan dus alleen rente. Na de eerst 3 jaar gaat de eigenaar rente en aflossing betalen.

De rente die wordt gehanteerd is bijzonder aantrekkelijk, namelijk 3% onder de marktconforme rente. Wanneer de marktconforme rente 5% bedraagt, rekent de gemeente slechts 2% rente over het leenbedrag.