Hoogleraren: "Paleis Soestdijk beschikbaar stellen voor NHM"

Persbericht van Nationaal Historisch Museum

Amsterdam, 4 mei 2011

Paleis Soestdijk beschikbaar stellen als locatie

Hoogleraren bepleiten behoud Nationaal Historisch Museum

In een ingezonden brief vandaag in de Volkskrant pleiten vijftien prominente hoogleraren voor behoud van het Nationaal Historisch Museum en roepen zij op Paleis Soestdijk beschikbaar te stellen als locatie voor het museum.

"Het Nationaal Historisch Museum heeft een unieke en belangrijke opdracht: het vergroten van het historisch besef en de kennis van de geschiedenis van Nederland." Emeriti als Henk Wesseling, Hans Blom, Cees Fasseur, Herman Pleij en Piet de Rooij en zittende hoogleraren als Henk te Velde, Susan Leg(ee)ne en Maarten Prak, alsmede de voorzitter van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap, Lex Heerma van Voss en NIOD directeur Marjan Schwegman verwijzen hiermee naar de oorspronkelijke gedachte achter het museum.

Toekomst veiligstellen
De hoogleraren zijn bang dat ondanks "het kamerbrede initiatief van 2008" het museum als gevolg van de huidige bezuinigingen zou kunnen verdwijnen. Dit ondanks de vele successen, "samenwerkingen en het elan" van het instituut. Door Paleis Soestdijk beschikbaar te stellen krijgt het museum "werkelijk en eindelijk, een huis met de allure die past bij zijn opdracht en ambities" en wordt de toekomst van het museum veilig gesteld.

Brede steun
Sinds het overlijden van Prinses Juliana staat Paleis Soestdijk leeg en lijdt het onder ernstig achterstallig onderhoud. Afgezien van een tijdelijke en succesvolle openstelling voor het publiek is het de overheid nog niet gelukt een geschikte bestemming voor het paleis te vinden. Een oplossing lijkt nu dichterbij dan ooit. Erik Schilp, algemeen directeur van het NHM: "Wij zijn heel blij met de brede steun van deze prominente groep hoogleraren. Het voorstel is in het belang van het paleis, van het NHM en van de Nederlanders, die een betere kennis van hun eigen verleden verdienen."

Over het Nationaal Historisch Museum
Het museum streeft ernaar de geschiedenis toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Door nieuwe vormen van publieksbereik te ontwikkelen, wil het museum het enthousiasme voor geschiedenis stimuleren. Dat gebeurt onder meer door actieve samenwerking met partners en de combinatie van traditionele en nieuwe media. Bij de organisatie van tentoonstellingen en activiteiten in heel Nederland, werkt het museum actief samen met organisaties op het gebied van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Op deze manier ontstaan verrassende en boeiende verbindingen tussen heden en verleden. De activiteiten van het museum zijn te herkennen aan het INNL logo. De programmering staat op www.innl.nl.

--

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.innl.nl
Bijlage:
* 0405 het nationaal historisch museum in soestdijkdocx * 0405 persbericht soestdijk- defpdf


Nationaal Historisch Museum

Noot voor de redactie (

Razende Robot Reporter