Gemeente Veenendaal


Historische vondst in het centrum van Veenendaal

Historische vondst centrum Bij graafwerkzaamheden zijn historische restanten van het oude centrum van Veenendaal ontdekt. Het gaat om delen van kademuren van de voormalige gracht in de Kerkewijk en de Hoofdstraat. Deze gracht heeft ooit door het centrum van Veenendaal gelopen en is waarschijnlijk rond 1850 gedempt.

De grachten in Veenendaal werden ooit gebruikt als transportroutes. Bijna al het transport in Veenendaal ging over het water. Vooral door de opkomst van de industrie werd dat overbodig. Daarnaast was er de watervervuiling en de noodzaak van het aanleggen van riolering. De opgravingen bieden goede mogelijkheden om meer te weten te komen over het ontstaan, de ligging en de vorm van één van de oudste grachten van Veenendaal.

Onderzoek naar archeologie
Archeologen hebben onderzocht waar historische resten zouden kunnen liggen. Vooraf heeft de gemeente afspraken gemaakt over de manier waarop graafwerkzaamheden zijn uitgevoerd. Door het maken van goede werkafspraken worden vertragingen zoveel mogelijk voorkomen. De gemeente streeft naar zo min mogelijk oponthoud in de werkzaamheden in de Hoofdstraat. Dit is belangrijk voor de winkels en voorzieningen daar. Dit betekent dat onder andere archeologische deskundigen voortdurend op afroep beschikbaar zijn om waardevolle restanten te bekijken en beoordelen. Restanten worden dan zo snel mogelijk onderzocht en gedocumenteerd. Afhankelijk van de situatie worden de restanten ter plekke in de bodem behouden of afgevoerd voor nader onderzoek.