Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
28 april 2011

AANKLAGERS KAMPBEUL DEMJANJUK GEVOLGD IN 'TOT DE LAATSTE SNIK'

'Wie zwijgt, stemt toe.' In de documentaire 'Tot de laatste snik' die RTV Noord-Holland op woensdag 4 mei om 20:15 uur uitzendt, spreekt Edammer Marcus de Groot deze slotwoorden uit in zijn requisitoir dat hij 13 april jl. heeft gehouden in het proces tegen de hoogbejaarde kampbeul John Demjanjuk in München. Een proces waarin rond 10 mei een uitspraak wordt verwacht.

Demjanjuk was kampwacht in het Poolse vernietigingskamp Sobibor. In dat kamp werden de ouders van Marcus de Groot omgebracht. De Groot strijdt al jaren om recht te halen voor zijn omgekomen familieleden. Daarin trekt hij samen op met Monnickendammer Rob Wurms. Zijn twee zusjes werden vermoord in Sobibor.

Kort voordat De Groot en Wurms naar München afreizen om als medeaanklagers in het proces hun zegje te mogen doen, overlijdt Rob Wurms. Een tragische wending in wat de climax moest worden in hun gezamenlijke strijd. Toch wordt zijn stem gehoord, zoals te zien is in de documentaire 'Tot de laatste snik'. Die gaat over de impact van het verlies van familieleden en tegelijkertijd over hoe het Demjanjuk-proces daarbij helend werkt.

66 jaar na de bevrijding is de Tweede Wereldoorlog voor veel mensen nog altijd springlevend. Veel nabestaanden hebben de behoefte om verhalen zoals van Marcus de Groot en Rob Wurms te vertellen. De documentaire 'Tot de laatste snik' is van de hand van verslaggever Joost Lammers en cameraman André Novais die de Nederlandse medeaanklagers tijdens het proces in München op de voet volgen en er voor RTV Noord-Holland uitgebreid verslag over doen op radio, tv en internet, onder meer in een weblog en op Twitter.

Lammers: 'Een jaar geleden interviewde ik De Groot en Wurms toen zij zich als medeaanklager hadden ingevoegd in het proces. Ik werd eigenlijk direct door hun verhaal en strijdvaardigheid gegrepen. Bij dezelfde gelegenheid heb ik beide mannen daarom gelijk gevraagd of ik ze in München bij het proces zou kunnen volgen. Helaas moest De Groot het zonder zijn 'broertje' Rob Wurms doen, juist op de voor hen belangrijkste dagen van het proces'.

'Tot de laatste snik'
Woensdag 4 mei 2011 om 20:15 uur bij RTV Noord-Holland. De documentaire wordt ieder uur herhaald (om 21:15, 22:15 en 23:15 uur)

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht