IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Woensdag 4 mei t/m dinsdag 31 mei 2011
Nederland 2

Iedere werkdag rond middernacht: DE NACHTZOEN

In het tv-programma De Nachtzoen van de IKON deelt iedere avond een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Iedere 'nachtzoener' krijgt een aantal vragen voorgeschoteld door IKON-presentatrice Annemiek Schrijver. Dit levert soms onverwachte antwoorden op die de persoon in een geheel ander 'nachtlicht' zetten. Vijf minuten troost in roerige tijden. De Nachtzoen is te zien rond middernacht op Nederland 2. De Nachtzoen is ook te zien op Nachtzoen.tv en iedere werkdag om 23.00 uur op de levensbeschouwelijke themazender Spirit 24. Spirit 24 biedt ook een iPhone-applicatie van De Nachtzoen.

In de komende periode delen de volgende personen De Nachtzoen uit:

Fati Benkaddour - woensdag 4 mei
Vanavond worden we toegedekt door een jonge ex-moslima die danseres, docente, medisch biologe en schrijfster is. En ook al klinkt dat intimiderend, ze is een geruststellende instopster. Een mens kan zich iedere dag herscheppen door zelfreflectie, vindt ze.

Jan Siebelink - donderdag 5 mei
Vanavond worden we ingestopt door misschien wel onze meest productieve en gewaardeerde schrijver. Wie kent niet het tedere, vuistdikke portret dat hij aan zijn ouders heeft gewijd? Toch wil hij zijn moeder postuum nogmaals eren en zo haar eenzaamheid weg strelen. Onze nachtzoen krijgen we vandaag van auteur Jan Siebelink.

Henk Vreekamp - vrijdag 6 mei
Vanavond worden we wakker gehouden door een man die de chaotische woestheid en leegte van de nacht aan den lijve heeft ervaren. Toch is de nacht waarin de twijfel komen kan juist nodig, ja zelfs een moeder die ons afschermt van al te veel licht. We waken vannacht met hem mee: theoloog en schrijver Henk Vreekanp.

Mohammed Benzakour - zaterdag 7 mei
Vanavond gaan we de nacht in met een man die het als een buitenkans ziet dat we in een recessie zitten. Het wordt stiller en we verspillen minder. Net als in de nacht, waarin hij zijn olielamp gebruikt en de inspiratie komen kan. Net als de nachtelijke Koranopenbaring van weleer. Onze Nachtzoen krijgen we van publicist Mohammed Benzakour.

Daphne Westerhof - maandag 9 mei
Vanavond worden we in het stro gelegd door een vrouw die twaalf jaar geleden haar acteursvak achterliet om zich over biovarkentjes te ontfermen. Haar nachten zijn vol leven omdat alle viervoetigen haar strelende handen behoeven. Ook Ieniemienie, het hangbuikzwijntje dat deze nachtzoen knorrend ondersteund. Onze Nachtzoen krijgen we vandaag van de moeder van de Familie Bofkont: Dafne Westerhof.

Bert van Baar - dinsdag 10 mei
Vanavond worden we ingestopt door een man die vele doorwaakte nachten achter zich heeft vanwege zijn vuistdikke boek over de wijze van deze tijd, de Dalai Lama. Hij ziet de nacht als een vorm van sterven, omdat we ook iedere dag opnieuw geboren worden. Onze nachtzoen krijgen we van schrijver Bert van Baar.

Hein Stufkens - woensdag 11 mei
Vanavond worden we uitgenodigd om te dromen door een man die begrijpt dat de nacht meer is dan een rustpunt tussen twee momenten van bewustzijn. Zonder dromen zouden we gek worden. Hij dekt ons toe omdat we ons mogen overgeven aan die kleine uren waarin zuster maan ons vergezelt. Deze nachtzoen krijgen we van filosoof en dichter Hein Stufkens.

Stipo Jelec - donderdag 12 mei
Vanavond worden we ingestopt door een schrijver en acteur uit het voormalig Joegoslaviƫ. Hij heeft zojuist zijn peetzoontje ten ruste gelegd en hij betreurt het dat wij onze liefde voor elkaar niet meer zo weten uit te drukken als een kleine baby kan. Onze nachtzoen krijgen we vandaag van Stipo Jelec.

Jantien Koenders - vrijdag 13 mei
Vanavond is het nog maar afwachten of we worden ingestopt omdat deze actrice zelden slapen kan. De nacht lijkt op het toneel. Beiden zijn ervoor om onszelf te vergeten. Vooruit, we krijgen vanavond een gedichtje voor het licht uitgaat. Want wie leest ons nog voor? Deze nachtzoen komt van actrice Jantien Koenders.

Else Marie van den Eerenbeemt - zaterdag 14 mei
Vanavond worden we teder toegedekt door een warme vrouw die graag over haar moeder droomt. Ze wenst ons een zachte nacht, zodat we weer als een leeuw en niet als een lam op weten te staan morgenochtend. Onze nachtzoen krijgen we vanavond van relatietherapeute. Else Marie van den Eerenbeemt.

Hans Wijnants - maandag 16 mei
Vanavond gaan we vroeg op stok met een man die haast niet kan wachten op het moment dat zijn hoofd het kussen raakt. De nacht lijkt op ouder worden en leert ons om onszelf niet zo druk meer te maken en los te laten. Onze nachtzoen krijgen we van programmamaker Hans Wynants.

Marjan Schutte - dinsdag 17 mei
Vanavond worden we in slaap gelezen door een vrouw die weet dat de nacht bedoeld is voor alleen zijn. Eerst legt zij haar kinderen op bed. Die weten dat haar kinderritueel voor hen ook bedoeld is als troost voor haar zelf. Zij herinnert zich als de dag van gisteren de tover en verwondering van haar eigen jeugd. Onze nachtzoen krijgen we vandaag van docente voor kinderen met gedragsproblemen Marjan Schutte.

Marc Verstappen - woensdag 18 mei
Vanavond is de kans buitengewoon klein dat we worden ingestopt. Want deze nacht is voor feesten, liefde en revolutie. Slapen is zonde van zijn tijd. Bewust moet je je nacht ingaan en deze gebruiken voor doorbomen en uitvechten. Deze nachtzoen krijgen we uitgereikt door culturele duizendpoot Marc Verstappen.

Dyanne Beekman - donderdag 19 mei
Vannacht worden we zo strak ingestopt dat de kans groot is dat we morgen in dezelfde houding wakker worden. Zo krijgen we de gelegenheid de dag met rust te laten en ons onderbewuste zijn gang te laten gaan. De nacht zal ons mooier, wijzer en leuker maken. Een nachtzoen van imagostyliste Dyanne Beekman

Vrijdag 20 mei geen uitzending

Wilbert van den Bosch - zaterdag 21 mei
Vanavond worden we gerustgesteld door een man die een val van 250 meter heeft overleefd. Hij is letterlijk uit elkaar gespat, liep leeg en voelde hoe in dat ravijn zijn leven verdween. Maar de dood blijkt niet eng of angstaanjagend. Integendeel. Deze nachtzoen krijgen we van neerlandicus en consultant Wilbert van den Bosch.

Suzanne Peeters - maandag 23 mei
Vanavond krijgen we voordat we slapen gaan een intiem verhaal van een meisje dat vier maanden geleden haar vader verloor. Ze is geen prater maar schrijven kan ze wel. Vooral snachts. Ze wil ons laten delen in intiem verdriet. Onze nachtzoen krijgen we van schrijfster Suzanne Peters.

Aleid Schilder - dinsdag 24 mei
Deze nacht zal ons aller moeder over ons waken. Want zij weet dat ons lichaam rust nodig heeft en dat onze ziel rondstruinen moet.De nacht reikt uit naar straks, die plek achter de dood. Waarnaar ze verlangt, waar haar heimwee naar uitgaat. Omdat daar pure liefde is. Die we weer God mogen noemen. Onze nachtzoen krijgen we van psychologe en schrijfster Aleid Schilder.

Guido van der Hulst - woensdag 25 mei
Vanavond worden we ingestopt door een man die zich afvraagt wie het bedacht heeft dat we overdag het meest actief moeten zijn. 's Nachts is zijn creatieve brein niet te houden en kan hij doodmoe wakker worden. Ook als hij niet in bed ligt, blijkt alles intenser: eten en ontmoetingen: zijn nachten zouden langer mogen duren. Deze nachtzoen ontvangen we van 'dienaar van de kunst' Guido van der Hulst.

Julia Veltkamp - donderdag 26 mei
Vannacht worden we te rusten gelegd door een vrouw die bij het klimmer der jaren steeds nieuwsgieriger wordt. Haar rugzak wordt misschien wel voller, maar wonderlijk genoeg ook lichter. Het is mogelijk om die bagage naast het bed te laten staan en 's nachts gerust te gaan slapen. Onze nachtzoen ontvangen we van scheidingsadvocate Julia Veldkamp.

Frans Schrijver - vrijdag 27 mei
Vannacht worden we 'ontkommerd', kunnen we onze bekommernis buiten ons slaapvertrek laten, door een man die zich gedragen en gezien weet door God. Ook al weet hij dat hij leren moet om zijn ongeduld in te ruilen voor liefde is de afgelopen dag toch goed geweest. We laten ons geruststellen door de nachtzoen van directeur van een landelijke kringloopketen Frans Schrijver.

Rosa Burger - zaterdag 28 mei
Als haar lichamelijke kwaal opspeelt, is de nacht niet vriendelijk voor haar. Ook niet als ze gaat liggen mijmeren over hoe ze haar geliefden onherroepelijk zal verliezen aan de dood. Die gedachten zijn trouwens zinloos. Haar afgelopen dag is geslaagd als ze echt met anderen contact gemaakt heeft. Deze nachtzoen krijgen we van Rosa Burger.

Woody Rompass - maandag 30 mei
Hoewel hij ons instopritueel eerder een groet weggeven zou noemen. Want wij allen zijn zowel ontvangers als zenders. Zelfs onze boze buurman verdient zo'n innerlijke groet van ons voordat zijn nacht begint. Op z'n Moluks is dat 'Amato'. Deze nachtzoen krijgen we van een man die van succesvol zakenman is getransformeerd tot spiritueel tuinman: Woody Rompas.

Ella Weisbrod - dinsdag 31 mei
Vanavond worden we op bed gelegd door een vrouw die haar hele leven wijdt aan het ontdekken van schoonheid en de kern van ons bestaan. Waarschijnlijk zal de sluier van het mysterie bij onze dood opwaaien. Maar zover is het nog niet. Want ook mysterie bevat schoonheid. Onze nachtzoen krijgen we vandaag van programmamaker en schrijfster Ella Weisbrod.

Presentatie: Annemiek Schrijver; productie: Yvonne Clement; eindredactie: Gert Corba