PERSBERICHT

Hooghalen, 29 april 2011

Dodenherdenking 4 mei kamp Westerbork

Op de jaarlijkse dodenherdenking op woensdagavond 4 mei op het terrein van kamp Westerbork worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Overlevenden spreken over de oorlog en de invloed ervan op hun leven, jongeren vertellen over de actuele betekenis van '40-'45 en muziek zet aan tot nadenken.

De herdenking, waaraan in de afgelopen jaren 4.000 tot 5.000 belangstellenden deelnamen, begint om 19.15 uur met een stille tocht vanaf de ingang van het voormalig kampterrein.

Terwijl de uit het kamp afkomstige klok wordt geluid en de grote radiotelescopen langzaam in de rouwstand gaan, wordt de stille tocht gelopen over het kampterrein naar het Nationaal Monument Westerbork. Aan de kop van de stoet lopen oud-kampgevangenen en leerlingen van de basisscholen uit Westerbork die het monument hebben geadopteerd.

Het programma bij het Nationaal Monument Westerbork kent de volgende onderdelen.
* Drie generaties vertellen samen hoe de oorlog hun leven getekend heeft: Emmy Drop-Menko (1938), haar dochter Jolande Drop (1964) en kleinzoon Levi Heijnen (1995).

De Joodse Emmy heeft dankzij onderduik de oorlog overleefd; haar ouders, broer en zus werden via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd en daar vermoord.
* De persoonlijke overdenking wordt uitgesproken door mr. Ernst Numann (1950). Hij is sinds 2002 lid van de Raad van Advies van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zijn betrokkenheid bij het Herinneringscentrum is ingegeven door zijn familiegeschiedenis: zijn moeder verbleef met haar ouders vier maanden in kamp Westerbork en overleefde Bergen-Belsen.
* Drie muzikale bijdragen zijn er van tekstschrijver/componist/musicus Maarten Peters. Bijzonder is het gezamenlijke optreden met Liesbeth List; samen vertolken zij het lied Vergeving of vergelding van de CD Wat zou ik doen. Met deze CD wordt het gedachtengoed van het verzet doorgegeven aan een jongere generatie.
* Vast onderdeel is de bijdrage van één van de winnaars van het 'Dichter bij 4 mei'-project. Dit jaar draagt Sophia Helmus haar gedicht Stille Wereld voor.
* Altijd wordt op 4 mei in Westerbork het Kaddish uitgesproken, en wel door Joop Waterman die in 1943 in kamp Westerbork geboren is. Hij maakte hier ook de bevrijding op 12 april 1945 mee.

Na de twee minuten stilte en vervolgens de Last Post leggen de schoolkinderen als eersten rozen op de rails, gevolgd door bloemlegging door overlevenden.

Het kampterrein is per auto te bereiken vanaf 18.00 uur. Parkeren kan bij de radiotelescopen. Gezien de te verwachten belangstelling worden bezoekers vriendelijk verzocht ruim op tijd aanwezig te zijn.

Overdag vertellen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork verschillende oud-kampgevangenen Joop Waterman en Max Degen hun levensverhaal (15.00 en 16.00 uur) en worden op het kampterrein rondleidingen gegeven (12.00 en 14.00 uur).