Gemeente Harenkarspel


Dodenherdenking op woensdag 4 mei in Harenkarspel

Ook in onze gemeente vinden op woensdagavond 4 mei herdenkingsbijeenkomsten plaats. Zoals gebruikelijk in drie dorpen: Warmenhuizen, Dirkshorn en Sint Maarten. Ten tijde van de herdenking (tussen 19.30 en 20.15 uur) is de omgeving rond de oorlogsmonumenten afgesloten. In Warmenhuizen is de Dorpsstraat afgesloten tussen de Doorbraak/Stationsstraat en De Baan. Het verkeer wordt omgeleid via Sportlaan en Veilingweg. In Dirkshorn is de Raadhuisstraat afgesloten tussen de Dorpsstraat en de Damstraat. Het verkeer wordt via de Damstraat geleid. In Sint Maarten is de Herenweg afgesloten tussen Hoge Buurt en Sportparklaan en wordt verkeer omgeleid via Valkkoog of Eenigenburg.

Warmenhuizen
Van alle openbare gebouwen worden om 18.00 uur de vlaggen halfstok gehangen. Aan particulieren wordt verzocht hetzelfde te doen. Om 19.00 uur zal er een herdenkingsbijeenkomst worden gehouden in de Oude Ursulakerk aan de Dorpsstraat 93. Vanaf 19.45 tot 19.56 uur luide de klokken van beide kerken.Om 19.50 uur begint de stille tocht vanaf de kerk naar het oorlogsmonument aan de Dorpsstraat/Posthoorn, waar om 19.58 de taptoe wordt geblazen door de heer W. van der Loo. Om 20.00 uur beginnen daar de twee minuten stilte. Hierna volgt kranslegging en bloemenhulde. Het Wilhelmus wordt gespeeld door de Harmonie DSV. De sluiting van de herdenking doet mevrouw M. J. Scheltema-De Heere namens het gemeentebestuur van Harenkarspel.

Dirkshorn
Om 19.30 uur begint het verzamelen bij het monument aan de Raadhuisstraat. Fanfare Onder Ons speelt hier vanaf 19.40 uur ernstige muziek. Om 19.45 uur welkom en korte toespraak door K. Francis. Namens de gezamenlijke kerken spreekt H. Rus en namens het gemeentebestuur spreekt wethouder R. Cappon. De leerlingen van De Meerkoet lezen een gedicht voor. Tussen 19.55 en 19.59 uur speelt Onder Ons, om 19.58 luidt de kerkklok en na het trompetsignaal om 20.00 uur is het twee minuten stilte. Hierna speelt de fanfare het Wilhelmus, waar bij het tweede en tevens laatste couplet de vlag wordt gehesen door leden van de Scouting. Om 20.04 uur is er gelegenheid voor het leggen van bloemen. Enige minuten later is de afsluiting, verzorgd door A. de Graaf-Paarlberg.

Sint Maarten
Om 19.45 uur start de plechtigheid rond het monument op de hoek Herenweg/Hoge Buurt. Fanfare Hildegardis verleent medewerking. Na de 2 minuten stilte worden kransen en bloemen gelegd door vertegenwoordigers van de kerk, de gemeente en jeugd van basisschool De Zwerm. Daarna kunnen bewoners een bloemengroet brengen. De afsluiting wordt verzorgd door burgemeester E. Vermeer.

Vlag halfstok
Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang hangen vlaggen halfstok bij openbare gebouwen. Aan inwoners wordt gevraagd hetzelfde te doen. Verder wordt verzocht om muziek en activiteiten te staken tussen 19.45 en 20.15 uur en de gelegenheid aan ieder te bieden om twee minuten stilte tussen 20.00 en 20.02 uur in acht te kunnen nemen.


Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600