Ingezonden persbericht


Persbericht

Internationale topbezetting van jonge musici in historische omgeving

Nacht van de Badkapel biedt uniek concert
van Dodenherdenking op Bevrijding 2011

DEN HAAG, 1 mei 2011 - Op de grens van 4 en 5 mei heeft deze week in de Nieuwe Badkapel te Den Haag een uniek concert plaats: de Nacht van de Badkapel. Op het programma van dit nachtconcert staat de uitvoering centraal van Arnold Schönbergs Verklärte Nacht door een speciaal strijksextet van jonge topmusici.

De initiatiefnemer, stichting Eén en Ander, wil met dit evenement bijdragen aan de betekenis van deze nacht als niemandsland: het concert heeft plaats in de nacht van dodenherdenking (aanstaande woensdag 4 mei) op bevrijdingsdag, 5 mei. Het programma begint om 03.30 en duurt tot omstreeks 05.00 uur.

Nieuwe Badkapel
De Nieuwe Badkapel, waarnaar koningin Wilhelmina kort na de oorlog ter kerke ging, ligt in het brandpunt van 4 en 5 mei. Zo woonde de vorstin na de bezetting enige tijd in de buurt van deze kerk. Tijdens de bezetting hield de SD (Sicherheitsdienst) vlakbij gruwelijk huis in Villa Windekind. Even verderop liggen het zogeheten Oranjehotel achterin de Scheveningse strafinrichting ('In deze bajes zit geen gajes, maar Hollandsch glorie, potverdorie'), de Waalsdorpervlakte en het strand van de Soldaat van Oranje op Scheveningen.

Programma
De New Yorkse contrabassist Ruben Samama opent de Nacht in een donkere Badkapel. Volgens de jury van de Deloitte Jazz Award die hij in 2010 won, laat Samama in zijn spel alles zien wat je uit een contrabas kunt halen, en dat zal hij in de Nacht opnieuw laten horen. Tegen de achtergrond van 4 en 5 mei vertoont de Nacht vervolgens de cyclus van korte films Gewichtig Wachten van Floris Schönfeld en Michael Sewandono. De films zijn gebaseerd op beelden uit boeken van onder anderen Albert Camus en Haruki Murakami.

Hierna draagt de Duitse journaliste Annette Birschel, oud-voorzitster van de Buitenlandse Persvereniging in Nederland, het gedicht Verklärte Nacht voor van Richard Dehmel. Dit gedicht inspireerde Schönberg tot zijn gelijknamige compositie. Schönberg schreef in 1899 dit eerste symfonische gedicht voor een kamerensemble en reviseerde het tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1943, voor orkest. Als afsluiting van de Nacht, terwijl het buiten schemert, draagt oud-parlementariër Jan Schinkelshoek enige coupletten voor uit het Wilhelmus.

Bezetting strijksextet
Het speciale strijksextet bestaat uit celliste Amber Docters van Leeuwen die onlangs nog optrad in de New Yorkse Carnegie Hall en in 2008 het Nationaal Celloconcours won, violiste Clara Kim uit Boston (Verenigde Staten) die de titel van runner-up behaalde in the Commencement Competition aan het New England Conservatory, violiste Laura Oomens die van 2007 tot 2010 als eerste violiste verbonden was aan het Residentie Orkest en nu in het Duitse Sangerhausen haar eigen Unison Chamber Music Festival heeft, violiste Hannah Shaw uit South Carolina (VS) die bouwt aan een indrukwekkende internationale carrière met optredens in onder andere haar eigen land, Italië, Engeland en ons land, altviolist Emlyn Stam die tweede aanvoerder altviool is bij het Haagse Residentie Orkest (hij speelt op een Pressenda alt uit 1826) en celliste Joann Whang (VS) die vorig jaar de eerste prijs van het Amsterdamse Cello Biënnale Concours won. Tijdens datzelfde concours veroverde ze ook de publieksprijs door de passie waarmee ze haar muziek op de toehoorders wist over te brengen (zie hieronder voor korte biografieën van de deelnemende musici).

Toegang nachtconcert
De toegang tot de Nacht van de Badkapel is gratis. Niettemin stelt de stichting Eén en Ander een vrijwillige bijdrage op prijs om de kosten te dekken. Het adres van de Nieuwe Badkapel is: Nieuwe Parklaan 90, Scheveningen (Den Haag). Zie ook: www.nachtvandebadkapel.nl