Gemeente Wageningen

Persbericht

Gemeente Wageningen

Wageningen, 3 mei 2011,

Vrijheidsvuur via bevrijdingsroute op prominente plek in Wageningen

Veteraan en jonkheer ontsteken Vrijheidsvuurmonument

Door de ontsteking van het Vrijheidsvuurmonument in de nacht van 4 op 5 mei a.s. bereikt het vrijheidsvuur een prominente plek in Wageningen. Het vuur heeft vanuit Normandië de route van de bevrijding gevolgd en is via Bayeux en Eindhoven in Wageningen terechtgekomen. Vanuit Wageningen wordt het vuur jaarlijks via de Bevrijdingsvuurestafette in heel Nederland verspreid. Om de achtergrond van het bevrijdingsvuur te symboliseren, wordt het vuur ontstoken door twee personen die betrokken zijn bij de historie van het bevrijdingsvuur; de heer A.Th. de Winter (voormalig Engelandvaarder en voormalig secretaris van de 51st Highland Division) en Jonkheer ir. Hoyte de Ranitz - voorzitter van de Stichting 18 September Eindhoven.

De heer De Winter was zeer lang secretaris van de 51st Highland Division. Deze Division was betrokken bij de bevrijding van Nederland, trok vanuit Normandië tot België en Zuid-Nederland en speelde ook een rol bij de bevrijding in de regio Njimegen. Daarnaast trok de divisie richting Deventer en het westen. De Winterheeft in het verzet gezeten en bij de Stoottroepers.

Jonkheer Hoyte de Ranitz is voorzitter van de Stichting 18 September Eindhoven (www.stichting18september.nl). Deze stichting ziet het als haar taak de Eindhovense bevolking nauw te betrekken bij de festiviteiten rondom de herdenking van de bevrijding door de geallieerde strijdkrachten. In 1944 gaf de intocht van de geallieerden aanleiding tot een groots en spontaan volksfeest, dat in de bevrijdingsvieringen na 1945 zijn voortzetting heeft gekregen.

De ontsteking van het eeuwige Vrijheidsvuur vindt plaats in de nacht van 4 op 5 mei 2011 tussen 0.00 - 0.15 uur tijdens de start van de Bevrijdingsvuurestafette nabij Hotel De Wereld.

Met dit kunstwerk wil Wageningen, Stad der Bevrijding, blijvend aandacht vragen voor het thema Vrijheid; een groot goed dat nooit vanzelfsprekend is. Dit beschouwt Wageningen als haar historische opdracht die ze op 5 mei 1945 kreeg. Het Vrijheidsvuur brandt eeuwig en zal bij de 5mei herdenkingen een prominente plaats innemen. Het fungeert dan als bron voor de nationale Bevrijdingsvuurestafette waarbij het bevrijdingsvuur door heel Nederland verspreid wordt.
- einde persbericht -




Gemeente Wageningen