Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
03 mei 2011

Herdenken en vieren, iedereen, ieder jaar opnieuw

In Het Parool van 2 mei en Trouw van 3 mei stonden ingezonden bijdragen van de heer A.P. van Hoek en mevrouw. Mei Li Vos over de eventuele aanwezigheid van de PVV bij de Nationale Herdenking op de Dam. Hoewel beide bijdragen van toon en inhoud verschillen delen ze de opvatting dat vertegenwoordigers van de PVV niet aanwezig moeten zijn bij de Nationale Herdenking.

Voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei is het belangrijk dat iedereen, ongeacht afkomst, maatschappelijke overtuiging en leeftijd in verbondenheid samen kan zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam om de doden te herdenken. Oproepen om niet aanwezig te zijn of actie te voeren tegen de aanwezigheid van de PVV, of wie dan ook, staan haaks op dit uitgangspunt. Het Nationaal Comité waardeert en respecteert de democratie, de Nederlandse grondwet en de Nederlandse rechtstaat en zal daarom geen enkele vertegenwoordiger van het parlement de toegang weigeren tot de herdenking of viering.

4 mei, 20.00 uur, twee minuten stil, iedereen, ieder jaar opnieuw. Laten we uit respect voor de oorlogsslachtoffers in verbondenheid herdenken. Dit in de volle overtuiging dat alle aanwezigen ook weten wie en wat we herdenken. Het officiële memorandum luid: Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op 5 mei vieren wij tezamen de vrijheid waarin we sinds 1945 leven, in het besef dat vrijheid kwetsbaar is en niet vanzelfsprekend.

Natuurlijk heeft ook het comité met enige verwondering kennis genomen van de passage over de herdenking in het verkiezingsprogramma van de PVV. Gelukkig hebben we in onze samenleving de mogelijkheid om ieder onze mening te geven (met respect voor de ander), om in debat en gesprek te gaan met diegenen met wie we het niet eens zijn. Naar onze overtuiging is het belangrijk om argumenten uit te wisselen maar niet om mensen uit te sluiten op 4 en 5 mei.

Mw. Joan M. Leemhuis-Stout
Voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

Noot voor de redactie,