Universiteit Leiden

âVak geschiedenis moet ont- en uitburgerenâ

In zijn oratie op 6 mei 2011 ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar Algemene Geschiedenis, pleit prof.dr. Jeroen Duindam ervoor dat historici hun gerichtheid op de nationale geschiedenis loslaten. Ze zouden moeten ont- en uitburgeren. Zicht op de eigen geschiedenis ontstaat pas in vergelijking met studie van de geschiedenis elders.

Toetsen van karakteristieken

Alleen systematische vergelijking maakt het mogelijk reputaties te corrigeren en veronderstellingen over nationale of culturele karakteristieken te toetsen, stelt Duindam in zijn oratie. Onverwachte verschillen en overeenkomsten komen pas aan het licht als de vergelijking gestoeld is op onderzoek van primaire bronnen: vergelijking op grond van eerdere literatuur telt vaak slechts nationale clichés bij elkaar op. Duindams eigen vergelijkend archiefonderzoek ontkrachtte de overtrokken reputaties van de âabsoluteâ Zonnekoning Lodewijk XIV (Frankrijk) en zijn vaak als zwakkeling afgeschilderde tijdgenoot en rivaal keizer Leopold I (Oostenrijk): pas door vergelijking ontstaat een objectiverende maatstaf.

Concentratie op eigen staat

Het vergelijkenderwijs de geschiedenis bestuderen heeft in de (Nederlandse) politieke geschiedenis nog nauwelijks vorm gekregen. Historici die de periode vanaf de late middeleeuwen bestuderen, concentreren zich in grote meerderheid op de geschiedenis van hun eigen nationale staat. Çén voorwaarde voor een open vergelijkende blik is het uitburgeren: het bestuderen van gebieden waarin men niet is opgegroeid.

Praktijk voor ideologie

Duindam gaat in op de politieke context van de dynastieke heerser, een vrijwel universele figuur in de premoderne geschiedenis. Kijken we niet naar de ideologie maar naar de praktijk van machtsuitoefening, dan blijkt dat rondom machtscentra vergelijkbare gedragspatronen ontstaan - niet alleen in verschillende delen van de wereld, maar ook in heden en verleden. Vergelijking is daarom alleen mogelijk als we ons ontdoen van de ideologische bagage van het heden, als we ons ontburgeren.

Vormvaste catalogus van spanningen

Duindam werkt in zijn oratie verder de vergelijking tussen Europese en Aziatische machtscentra uit. Hoe verschillend ook: drie spanningsvelden zijn van alle tijden en van alle regioâs: dat rond de persoon van de heerser, dat van de rivaliteiten tussen geledingen van dienaren rond de heerser en dat van de relaties met de gebieden die onder het gezag van de heerser vielen. De schaalverschillen tussen machtscentra zijn enorm, concludeert Duindam, maar toch: âZet een Nederlandse stadhouder, een Chinese keizer, een Franse koning en een Afrikaans stamhoofd naast elkaar. Achter alle verschillen in aankleding en uiterlijk valt een vormvaste catalogus van spanningen te vinden die vraagt om een vergelijkende studie.â

Prof.dr. Jeroen Duindam
Vergelijking als maatstaf: heerschappij in de vroegmoderne wereld Vrijdag 6 mei, 16.15 uur
Academiegebouw, Rapenburg 73

Links


* Op vrijdag 6 mei is de oratietekst de oratie hier te lezen
* Webpagina van prof.dr. Jeroen Duindam (Engelstalig)
* Instituut voor Geschiedens (Engelstalig)

(5 mei 2011/Jeroen Duindam-Corine Hendriks)