Antwerpen: Voorbereiding aanleg spitsstrook E313 van start

04/05/2011 12:01

Vlaamse Overheid

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op vrijdagavond 6 mei met een aantal voorbereidende werkzaamheden op de E313 in het kader van de aanleg van de spitsstrook deze zomer. Het doorgaande verkeer ondervindt mogelijk hinder.

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op vrijdagavond 6 mei met een aantal voorbereidende werkzaamheden op de E313 in het kader van de aanleg van de spitsstrook deze zomer. Het doorgaande verkeer ondervindt mogelijk hinder.

Op aangeven van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits start deze zomer de aanleg aan van de allereerste spitsstrook in Vlaanderen. Die komt in de richting van Limburg op de E313 tussen de Ring rond Antwerpen en de splitsing E313-E34 in Ranst. Een spitsstrook is een bijzondere pechstrook, die tijdens piekmomenten op de snelweg gebruikt kan worden als extra rijstrook voor het verkeer. Die werkzaamheden vinden in juli en augustus plaats. Om de ingreep tijdens de zomermaanden vlot te kunnen uitvoeren, plant het agentschap vanaf dit weekend een aantal voorbereidende werken. Een overzicht:

In het weekend van vrijdag(avond) 6 tot maandag(ochtend) 9 mei staan twee ingrepen gepland. In de zomer willen we het verkeer tijdens de werken in beide rijrichtingen drie rijstroken aanbieden. Daarom wordt de busbaan van de snelweg vanaf de splitsing met de E34 tot aan de parking in Ranst, tijdens de werf tijdelijk als volwaardige rijstrook gebruikt. Hiervoor krijgt de busbaan een nieuwe fundering en wegverharding in de richting van Antwerpen. Tijdens de zomerwerken fungeert de pechstrook immers als volwaardige rijstrook, daarom wordt de fundering aangepast. Het doorgaande verkeer moet er vanaf vrijdagavond 21 uur tot maandagochtend 5 uur over twee rijstroken. Ook richting Limburg vinden werkzaamheden plaats: het geluidsscherm nabij de oprit Wommelgem (18) wordt verplaatst. Deze zomer wordt de hele constructie van het geluidsscherm opgeschoven. De vrijgekomen ruimte maakt het mogelijk om de oprit van de snelweg te verlengen. Een langere oprit biedt meer ruimte om veilig en vlot in te voegen, ook wanneer het verkeer over de spitsstrook rijdt. De oprit blijft zaterdag van 6 tot 22 uur afgesloten. Wie richting Limburg wil, kan omrijden door de E313 richting Antwerpen te nemen, op de Ring afrit Merksem te nemen en zich te draaien op de Groenendaallaan.

In het weekend van vrijdag(avond) 13 tot maandag(ochtend) 16 mei staan twee gelijkaardige ingrepen gepland. Dan wordt er gewerkt aan de busbaan van de snelweg richting Antwerpen tussen oprit Wommelgem en de Ring over een strook van ruim één kilometer. Het verkeer beschikt over twee rijstroken. De werkzaamheden richting Limburg nabij oprit Wommelgem gaan door. De oprit blijft van zaterdag 6 uur tot zondag 14 uur afgesloten. Voor wie de snelweg wil oprijden in Wommelgem richting Limburg, geldt de omleiding via de Ring en afrit Merksem.

Ten slotte vindt op zaterdag 21 mei een laatste voorbereidende fase plaats aan de oprit in Wommelgem. De oprit wordt tussen zaterdag 6 uur en zondag 21 uur afgesloten. Automobilisten geraken op de snelweg via de Ring en afrit Merksem.



Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel