PoëziePad Plasmolen en expositie Nel Linssen in Mook


Kunstzomer in Mook van start op 7 mei

Mook - Plasmolen, 20110427 -- Gedichten uit heel Nederland en uit België met kunst uit deze regio als inspiratiebron, en unieke sieraden die al op diverse continenten veel waardering kregen, vormen de kern van het zomerprogramma van Stichting Jacques van Mourik.

PoëziePad en Bloemlezing

De teksten van vijftien fragmenten uit gedichten die werden ingezonden voor de PoëziePrijs Plasmolen 2011 staan sinds enkele dagen rond de Mookerplas. Ze zijn samen met 30 andere gedichten gebundeld in de uitgave “Alles wat het woord vermag”. Deze Bloemlezing wordt op 7 mei a.s. in Plasmolen - de enige kunstenaarskolonie die in Limburg ontstond - gepresenteerd, tegelijk met de uitreiking van de PoëziePrijs Plasmolen. De prijs, een speciaal gemaakte bronzen penning van de Molenhoekse beeldhouwer Oscar Goedhart, is toegekend aan het rijmende gedicht “Afasie” van Quirine Pascha (1928) uit Nijmegen.

Molenhoek

De zomerexpositie is gewijd aan het werk van Nel Linssen. Sinds vijfentwintig jaar verovert ze de wereld met haar geheel handgemaakte papieren sieraden die door een ingenieus spel met kleur en vorm nooit het zelfde zijn. Nel Linssen-Martens geldt als een van de meest bijzondere sieraadontwerpers van Nederland. Ze werd in 1935 geboren in Molenhoek als dochter van hotelier Karel Martens (die de basis legde voor Hotel-Restaurant De Heumensche Molen, het huidige Hotel De Molenhoek).

Recent was haar werk te zien in o.a. Antwerpen, München, Wenen, Edinburg en Seoel. Nooit eerder exposeerde ze haar sieraden in haar geboorteplaats. Naar aanleiding van het jubileum is een overzicht van dit werk, aangevuld met vroeg werk (vanaf de eerste tekenlessen van Chris le Roy tot en met een figuratief en diverse abstracte wandkleden) te zien in het Mookse gemeentehuis.

Expositie

In nauwe samenwerking met vormgever Bas Linssen, zoon van de kunstenares, is de zomerexpositie ingericht. In de entreehal van het gemeentehuis vallen enkele hangende banieren met werk van Nel Linssen op. Drie trapjes af trekken twee bescheiden vitrines met unieke sieraden de aandacht: een verrassend spel met het invallende licht, dat duidelijk maakt dat kunst meer is dan een experiment.

In de centrale hal van de oudbouw staat het vroege werk van Nel Linssen en haar eerste leermeester Chris le Roy centraal. De vitrine van de Raadzaal vestigt aandacht op collega-kunstenaars uit de collectie van de Stichting, die een band hebben met Molenhoek: Amelie de Bourbon, Maryvonne Cabanas, Oscar Goedhart, Ben Oldenhof en Oei Wildschut.

In de nieuwbouwvleugel is een speciaal Nel Linssen-kabinet ingericht. Dit toont een overzicht van dertig jaar uitzonderlijke creativiteit met papier. Na de baanbrekende vouwmat, de carte-carrée van 1981, zette in 1986 een lijn van zeer draagbare sieraden in waarmee de kunstenares onder meer de prestigieuze Karel de Grote Prijs van de stad Nijmegen en de Staatsprijs van Beieren verwierf.

De formele opening van de zomerexpositie onder de titel “Alles met de hand: papieren sieraden van Nel Linssen” vindt plaats op 7 mei. Tot begin november is de tentoonstelling op afspraak en tijdens rondleidingen te zien.

Meer informatie over deze poëziewestrijd en de zomerexpositie is te vinden in de rubriek Agenda op www.stichtingvanmourik.nl

De uitgave “Alles wat het woord vermag” is vanaf 7 mei te koop voor  15,50 euro (+ 2,10 euro verpakkings- en verzendkosten).

De PoëziePrijs en het PoëziePad Plasmolen zijn een initiatief van Stichting Jacques van Mourik en worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Mook en Middelaar, Constructiebedrijf Fa. Janssen – Molenhoek, Provincie Limburg, Letterkundig Centrum Limburg, Druk & Vorm Nijmegen, Van Moock CTO Molenhoek, Gall & Gall Malden en ‘t RestaurantGilde van Kiste Trui





Stichting Jacques van Mourik