Politie Zaanstreek-waterland

Politie controleert op opgevoerde bromfietsen

regio, 09-05-2011 o De politie gaat de komende tijd weer regelmatig controleren op opgevoerde bromfietsen.

Geluidsoverlast en het met hoge snelheid door woonwijken scheuren is niet alleen een grote ergernis voor veel bewoners maar brengt ook veel gevaren met zich mee.

Wanneer de politie tijdens een controle constateert dat een bromfiets is opgevoerd, teveel geluid maakt of als er verschillende technische mankementen aan de bromfiets zijn, vordert zij het kentekenbewijs in. De eigenaar heeft dan 28 dagen de tijd om het gebrek te verhelpen of om de bromfiets in de originele staat terug te brengen en te laten herkeuren bij de RDW. Binnen twee jaar drie keer een snelheidsbekeuring voor meer dan 20 km per uur te hard, betekent in beslagname. Voor bromfietsen is dat boven de 65 km per uur en voor snorfietsen boven de 45 km per uur. De officier van justitie beoordeelt in zon geval wat er met de bromfiets gaat gebeuren. Dat kan betekenen dat het voertuig vernietigd wordt (naast een boete van honderden euros).

Veiligheid en verzekering
Ruim een vijfde deel van de verkeersslachtoffers in
Zaanstreek-Waterland valt onder bestuurders en passagiers van bromfietsen en/of snorfietsen, terwijl de groep brom- en snorfietsen relatief klein is.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongevallen komen door
voorrangsfouten, onvoldoende afstand houden of stuurfouten. Diverse verzekeringsmaatschappijen hebben in de polis opgenomen dat aanrijdingen met een opgevoerde bromfiets niet onder de
verzekeringsdekking vallen. De verzekering keert dan wel uit aan de tegenpartij, maar de kans bestaat dat de verzekering de schade verhaalt op de bestuurder van de opgevoerde bromfiets: ook als deze niet schuldig was aan de aanrijding.

Veilig en verantwoord rijgedrag van bromfietsers is overigens niet een zaak van de politie alléén. Ook ouders van de vaak jeugdige overtreders hebben hierin een verantwoordelijkheid. De politie doet dan ook een dringend beroep op de ouders om toezicht te houden op de activiteiten van hun kroost. Om zo overlast en gevaar veroorzakend gedrag te voorkomen. Door ouders van minderjarige bestuurders een brief te sturen wanneer hun zoon of dochter op een opgevoerde brom- of snorfiets rijdt, worden ouders hiervan op de hoogte gebracht. En kunnen zij er voor zorgen dat de bromfiets weer in originele staat wordt teruggebracht.

Tot slot:Tijdens de controles zullen ook zaken als het rijden zonder helm, zonder verzekering of rijbewijs niet zonder bekeuring worden afgedaan.De politie hoopt met de bromfietscontroles de
verkeersveiligheid voor deze groep verkeersdeelnemers èn voor de fietsers te verhogen.