Gemeente Wassenaar

Europadag 2011

Dag van Europa

De Dag van Europa (of Europadag) wordt in de EU-landen sinds 1985 op 9 mei gevierd om stil te staan bij het feit dat de Franse minister Robert Schuman op 9 mei 1950 de aanzet gaf tot de oprichting van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal. Hieruit zou later de Europese Unie groeien. Alles begon dus op 9 mei 1950. Daarom besloten staatshoofden en regeringsleiders om 9 mei uit te roepen tot 'Dag van Europa'. Want zoals Koninginnedag de Nederlandse feestdag is, dan is Europadag zonder twijfel de "verjaardag" van de Europese Unie.

Voor gemeenten heeft Europa een grote invloed. Een steeds groter deel van de wet- en regelgeving die gemeenten moeten toepassen, komt rechtstreeks uit Brussel, zoals de aanbestedings, milieu, -en staatssteunregelgeving. Europa is voor het lokaal bestuur ook inspiratiebron, kennisnetwerk en financier. Veel gemeenten in Europa worstelen met dezelfde problemen en kunnen van elkaar leren. Europese stedenbanden en Europese subsidies geven de mogelijkheid voor Nederlandse gemeenten om dit te realiseren.

De gemeente Wassenaar hijst daarom voor deze feestelijke gelegenheid de Europese vlag samen met het VNG en verschillende andere gemeenten.

Voor meer informatie zie deze http://www.dagvaneuropa.nl/
* 9 mei 2011