Gemeente Berkelland

beet! B&W leggen prioriteiten voor veiligheid in Berkelland voor aan gemeenteraad

B&W leggen prioriteiten voor veiligheid in Berkelland voor aan gemeenteraad

Commissie Bestuurlijk Domein vergadert op 10 mei over prioriteiten

woninginbraak

Fietsendiefstal, woninginbraken, jeugdoverlast, vernielingen, verkeersveiligheid of juist geweld. Welke van deze delicten moeten de aandacht krijgen van gemeente en politie om de veiligheid in de gemeente Berkelland te vergroten? Dat hebben burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorgelegd.

De onderwerpen krijgen extra aandacht van gemeente en politie in de aanpak van onveiligheid in Berkelland. Uit de cijfers blijkt dat vooral fietsendiefstallen, auto-inbraken en vernielingen sterk zijn afgenomen. Omdat vooral het aantal geweldsdelicten is toegenomen, gaan we extra investeren in de aanpak hiervan. De commissie Bestuurlijk Domein vergadert op dinsdagavond 10 mei over de prioriteiten. De teamchef van politie zal hier een toelichting houden.

Lik-op-stuk aanpak

De gemeente besteedt aandacht aan de veiligheidsproblemen door tips te plaatsen in Berkelbericht. Jeugdoverlast wordt aangepakt door verschillende maatregelen, zoals het in beeld brengen van de groepen, uitbreiding straathoekwerk, afspraken met jongeren en buurtbewoners en een lik-op-stuk aanpak. Als dit nodig is, dan wordt de hulpverlening ingeschakeld. Asociaal rijgedrag en snelheidsovertredingen worden aangepakt door gerichte controles op zogeheten `hotspots'.

Politie houdt extra toezicht

Het bepalen van prioriteiten, dat eens in de twee jaar gebeurt, om onveiligheid aan te pakken, vloeit voort uit het integrale veiligheidsbeleid 2008-2011 van de gemeente Berkelland. De afgelopen periode is al veel inspanning geleverd om deze problemen aan te pakken. De politie houdt extra toezicht op plekken waar relatief veel veiligheidsproblemen voorkomen. De opsporing rondom fietsendiefstallen en inbraken is verbeterd. Ook investeert de gemeente in de aanpak van onveilige plekken door betere verlichting en onderhoud van groenvoorzieningen. Op plekken waar bepaalde veiligheidsproblemen vaker voorkomen, houdt de politie extra toezicht.